Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Volt och snurr i Nedansjös bygdegård

/

Under sommaren har Parkour Sundsvall och Mentha Productions anordnat kurser för barn som vill kunna göra en volt eller varför inte en saltomortal.
– Det är inte som klassisk gymnastik, utan mer av volter som man kan använda ute i verkligheten, säger Sebastian Alman instruktör.

Annons

Röd och lite trött i hyn ligger bygdegården längs vägen i Nedansjö, betydligt piggare är det på övervåningen inuti den. Här har en grupp ungdomar samlats för att snurra, hoppa och volta.

– Det är kul att lära sig, jag kan dubbel framåtvolt nu. Lite svårt är det, men mest kul, säger Sara Sahlin.

En språngbräda och en plint, över den testar de hopp efter hopp under ledning av Sebastian Alman som instruerar i olika tekniker för att manövrera sig snyggt över plinten. Han är aktiv inom Parkour Sundsvall och van vid en miljö där ingen mjuk matta tar smällen som här.

Hur är Sundsvalls som parkourstad?

– Den är väl lite platt kanske, husen står inte så nära varandra, säger Sebastian Alman.

Tillsammans med Parkour Sundsvall jobbar han för att få till en parkourpark i Sundsvall.

– Vi vill göra en park i betong, lite som en skatepark, fast det går mer upp från marken än ner. Sen lite olika väggar och räcken, säger Sebastian Alman.

Trampoliner och studsmattor står numera i var och varannan trädgård. Men att våga sig på att göra en volt är inget hastverk.

– Det är bra att söka sig till någon som kan, man ska inte ta sig vatten över huvudet när man ska försöka. Man ska börja lätt, landa på ryggen eller gör den snett i början. Men det absolut bästa är att hitta någon som kan, typ en gymnastikförening eller oss i Parkour Sundsvall, säger Sebastian Alman.

Föreningen Parkour Sundsvall har omkring 50 aktiva och är ganska ny i stan.

– Den har väl funnits i två år ungefär, den är ganska liten men växer, säger Sebastian Alman.

Mer läsning