Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år och fyra månaders fängelse för dödsolycka

/
  • Efter att bilen flugit och snurrat ett 50-tal meter landade den på en container.

Den 35-årige Härnösandsbon, som orsakade att en 20-åring omkom i en trafikolycka i Bydalen i augusti, döms till två år och fyra månaders fängelse.

Annons

Mannen döms för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada på den unga kvinnan som också åkte i bilen, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och olovlig körning.

Bilen plöjde fram 150 meter på sidan om E4 tills en jordhög fick den att lyfta och flyga iväg 50 meter. Under färden roterade den. När det till sist landade på en container hade 20-åringen kastats ur bilen och låg död bredvid.

20-åringen som omkom hade nyligen blivit pappa.

Enligt uppgifter under rättegången gick färden i 200 kilometer i timmen från Härnösand till Sundsvall. En fart som rätten betecknar som okontrollerbar, särskilt som att föraren inte var nykter. Alkoholkoncentrationen i hand blod uppgick till 1,59 promille när prover togs en stund efter olyckan.

Den unga kvinnan som var med tilldöms 10 000 kronor i skadestånd. Vid olyckan fick hon bröstbensbrott, krossblödningar i höger lunga, revbensbrott, sammanpressad ländkota, benbrott och sår. Vid rättegången ett halvår efter olyckan berättade hon att ryggen fortfarande inte var bra. Och hon kunde under hösten inte delta i skolundervisningen.

Åklagarens bevisning bestod av informationsunderlag från trafikolycka, skiss, fotografier, analysbesked, protokoll över fordonsundersökning, sakkunnigutlåtande, teknisk undersökning av bälten, rättsintyg, obduktionsprotokoll och vägtrafikregisterutdrag.

Dessutom vittnade polis som träffat 35-åringen efter olyckan att han hade märken på kroppen som visade att han haft bilbälte på sig i förarstolen. Bilbältet på vänster sida bak hade inte utlöst.

Men försvaret ansåg ändå inte att bevisningen var tillräcklig för att fälla 35-åringen som sa sig sakna minnesbilder från det inträffade. Han fick nervskador i benen vid kraschen som nu förorsakar domningar han har även fått ryggproblem.

Olyckan den 8 augusti.

Kom inte ihåg något vid rättegången.

Mer läsning

Annons