Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två skadade på Birstas nya träningsanläggning: "Vi har ett gediget säkerhetsarbete"

Ett par olyckor har redan inträffat på Freemovr, Birstas nyöppnade träningsanläggning. "Vi har ett gediget säkerhetsarbete", säger ägaren Martin Frölander.

Annons

Läs också: förvandlas Drakborgen i Birsta – öppnar världsunikt träningsparadis

Den 13 april öppnade träningsanläggningen Freemovr i Drakborgens gamla lokaler i Birsta.

På anläggningen kan besökarna träna olika typer av extremsporter, eller så kallade "Free Movement Sports", som parkour, tricking och street workout. Där finns också stora ytor med studsmattor.

Läs också: Träningsanläggning i Birsta har öppnat: "Ett helt nytt koncept"

Aktiviteterna är kroppsviktsbaserade. Det betyder att man inte har några stänger eller maskiner som på "vanliga" gym. Möjligheten finns att träna på egen hand men det finns också kurser på olika nivåer, bland annat eftersom några av redskapen kräver en del skicklighet och vana om man ska kunna hantera dem på rätt sätt.

Martin Frölander.

Och det är inte helt ofarligt. Anläggningen har bara varit öppen i några veckor men det har redan skett två olyckor som krävt hämtning med ambulans.

För drygt ett par veckor sedan landade en flicka illa i en av studsmattorna och bröt armen. Vid ett annat tillfälle skadade en pojke sig lindrigt i ryggen, också det i en studsmatta. Eftersom man var osäker på hur allvarligt han skadat sig tillkallades ambulans.

Några andra olyckor, som inte krävt ambulans, har också inträffat. Men ingen av dem var allvarliga, enligt ägaren Martin Frölander.

Extremsporter med höga hopp och avancerade tekniker kräver ett gediget säkerhetsarbete på anläggningen.

– Det inträffar färre olyckor hos oss än på en lekplats utomhus, säger han.

Martin Frölander påpekar samtidigt att anläggningens träningsformer är förknippade med en viss risk. Man kan aldrig eliminera olyckor helt och hållet i till exempel parkour och under träning på studsmatta.

– Men de flesta olyckor som sker händer på grund av att utövaren försöker sig på något som denna inte behärskar, inte på grund av att vi har några brister i säkerheten.

Det gäller att hela tiden vara medveten om vilken nivå man befinner sig på och träna efter sin förmåga. Där tar personalen på anläggningen ett stort ansvar med att stödja och informera. Freemovr ordnar kurser för nybörjare och har alltid personal på plats för de som tränar.

– Säkerheten är ett prioriterat område hos oss och har varit det från starten. Anläggningen är specialbyggd för att klara de högsta kraven. Vi vill självklart erbjuda alla en säker och trygg miljö att träna i. I en bransch som ännu inte är reglerad i Sverige är vi ledande inom säkerhetsområdet, och har vidtagit större åtgärder än vad som krävs i många andra länder, säger Martin Frölander.

LÄS OCKSÅ: Klart för parkour i Birsta

Mer läsning