Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vårdcentraler i Sundsvall hotas – men fredas tills vidare

Centrum och Gillberget pekas i en rapport ut som de två hälsocentraler i Sundsvall där hotet mot verksamheten är starkast. Men primärvården i Sundsvall får respit fram till nyår innan det kan bli aktuellt med eventuella nedläggningar.

Annons

– I dagsläget skulle det innebära större risker än möjligheter till besparingar och därför inväntar vi en ny ledningsorganisation inom primärvården. Vår förhoppning är att det i sig kommer göra att kostnaderna sänks så att vi kommer i balans, säger Andreas Sjölander (S), ordförande i Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnden (FPTN).

Hälsocentralen Centrum och Gilleberget har de största ekonomiska underskotten inom landstingets primärvård i Sundsvall, men landstinget gör inga förändringar i strukturen på d

Läs också: Hälsocentraler hotas av nedläggning i Sundsvall – beslut kan komma i juni

Vi har tidigare berättat hur Landstinget Västernorrland ska spara 23 miljoner kronor inom primärvården och där man överväger att plocka bort någon landstingsdriven hälsocentral i centrala Sundsvall, eftersom det är här som primärvården blöder mest. Samtidigt finns det stora frågetecken för privata Alnö vårdcentral, som är på väg att tappa samtliga läkare, vilket i slutändan kan innebära ett ökat tryck på landstingsdrivna hälsocentraler.

Läs också: Stafettläkare tar över driften på Alnö vårdcental: "Visst blir det dyrare"

En sammanfattande rapport från landstinget visar att 60 procent av det totala underskottet för hälsocentralerna i Sundsvalls kommun ligger på Centrum och Gilleberget som under 2015 hade ett underskott på 5,5 respektive 5,0 miljoner kronor. Även på Hälsocentralen Matfors hade man ett stort underskott förra året på 4,7 miljoner kronor, men rekryteringar av ungerska läkare gör att framtiden där ser väldigt ljus ut.

Läs också: Familjeläkare från Ungern räddar Hälsocentralen Matfors

Nacksta är en annan kräftgående landstingsdriven hälsocentral, men man har den överlägset högsta socioekonomiska tyngden i länets primärvård, vilket nämnden tänker ta hänsyn till.

– Då är inte Nacksta möjlig att titta på, men Centrum och Gilleberget är ungefär liknande när det gäller socioekonomisk struktur. Och sedan lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes 2010 har Centrum och Gilleberget gjort sämst resultat, säger Andreas Sjölander.

Exemplet Alnö visar samtidigt hur oerhört sårbar man är i primärvården om man förlorar nyckelpersoner.

– Så är det absolut och det är en av avigsidorna med LOV-en. Antalet listade patienter förändras hela tiden. Även om man har kostnader i kanske ett år med personal så försvinner intäkter dag ett om patienter väljer att lista sig någon annanstans. Och tappar vi hundratals patienter varje år så påverkas det ekonomiska resultatet ganska kraftigt, säger Andreas Sjölander.

I rapporten pekar man även ut att en annan faktor att ta hänsyn till är att ett nytt seniorboende i hamnen i Sundsvalls kan öka antalet listade vid de centrala hälsocentralerna.

Mer läsning

Annons