Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersökning: Timrå har Medelpads överlägset mest nöjda företagare

Det är ingen tvekan om saken. Timrå är den kommun i Medelpad som har den mest positiva relationen med sina företagare.

Annons

Det är Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet som visar att Timrå tar kliv i rätt riktning, medan man i Sundsvall och Ånge har en hel del att fundera på.

Läs också: Bottenbetyg från företagen i Ånge – attityden sämre än någonsin

Sundsvall och Timrå har många röda siffror, medan Timrå skyltar med mest grönt.

Sett till alla 290 kommuner så får företagsklimatet ett snittbetyg på 3,2 i den sexgradig skala som används, vilket enligt Svenskt Näringsliv motsvarar godtagbart och är det lägsa betyget sedan mätningarna började i början av 2000-talet.

– Det är inte alls bra nog. Sverige behöver många nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Därför måste politiker på alla nivåer prioritera företagsklimatet, säger Christer Östlund, ansvarig för Lokalt företagsklimat och kommunrelationer hos Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Det betyder att Sundsvall i årets mätning med nöd och näppe får just godkänt, medan Ånge väl får ta resultatet som en utmaning och fingervisning om att mycket kan bli bättre.

I Timrå däremot så kan man sitta rätt bekvämt inne i kommunhuset, då satsningen på att vara en företagarvänlig kommun ännu en gång återspeglar sig i Svenskt Näringslivs enkät.

Läs mer: Timrå kommun bäst i länet på företagsklimat (2015)

Det sammanfattande betyget blir en fyra med mersmak, vilket motsvarar omdömet "bra", och var färde företagare som svarat på enkäten upplever också att företagsklimatet blivit bättre jämfört med för ett år sedan.

Enligt det pressutskick som gått ut så får kommunpolitikernas och kommuntjänstemännens attityd till företagande och kommunernas service till företagen de lägsta snittbetygen sedan 2004. Något som i Medelpads fall är fallet för Ånge kommun, medan Sundsvall och Timrå inte gör någon bottennotering i frågan.

Enkätsvaren ligger tillsammans med statistik till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat som kommer att presenteras den 20 september.

Mer läsning

Annons