Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kvinna dömdes till vård som ansågs otillräcklig

/
  • Polis, åklagare och advokat på väg in till rättegången i sexköp- och utpressningshärvan.

Trots att ungdomsvård inte ansågs tillräcklig dömdes den unga kvinnan till det.
Senare misstänks hon sålt sex och pressat män på pengar.

Annons

Rättegången i utpressningshärvan som har nystats upp i länet har nu avslutats. En av de huvudmisstänkta är en ung kvinna från Härnösand som står åtalad för bland annat utpressning.

Kvinnan har förnekat det och sagt att hennes tidigare vänner och mannen från Ångermanland, som säger att hon pressat honom på pengar, ljuger.

– Han är inget offer. Alla de som sålt sex till honom är offer. Det är ingen som säljer sig som mår bra, sa kvinnan under rättegången.

Under utredningen har hon vårdats inom psykiatrin.

– Jag har varit inlagd på psyket under mina förhör. Jag har mått så dåligt så det jag sa då kanske inte stämmer helt, förklarade hon för rätten.

Hon har ett problematiskt förflutet och har inte kunnat bo hos sina föräldrar eftersom det förekommit hot, våld och stora konflikter mellan henne, föräldrarna och hennes syskon. Trots det har hon periodvis ändå fått bo hemma för att andra alternativ saknats.

Sedan 13-årsåldern har hon vårdats på en rad ungdomshem. På två av hemmen ska hon ha varit med och startade upplopp.

I slutet av 2013 dömdes hon för våld och förgripelse mot tjänsteman. Då var hon placerad i ett familjehem som sagt att de inte kunde hjälpa henne längre eftersom hon inte kunde bo med andra barn och ungdomar. För att lösa situationen fick hon bo i eget boende med stöd av familjehemmet.

Socialtjänsten i Härnösand ansåg att ungdomsvården inte motsvarade det stora vårdbehov den unga kvinnan hade. Trots det dömdes hon av Ångermanlands tingsrätt till fortsatt ungdomsvård. Rätten tyckte att det var ett tillräckligt ingripande mot brott hon dömdes för.

Sedan dess misstänks hon begått en rad nya brott. Förutom utpressning är hon misstänkt för misshandel, hot mot tjänsteman, rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Under rättegången har kvinnan sagt att hon haft missbruksproblem och mått mycket dåligt.

– Jag har mycket i mitt bagage, är psykiskt instabil och diagnostiserad med adhd, sa hon.

– Hon blir galen när hon blir arg och kan till och med slåss. Jag är inte rädd för henne fysiskt men hon känner mycket folk, sa hennes tidigare pojkvän under rättegången.

Kvinnan sitter häktad i väntan på domen medan den tidigare pojkvännen och hans kompis som står åtalade för människorov försattes på fri fot innan rättegången avslutades.

Den 31 juli meddelas dom i målet.

Mer läsning

Annons