Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga funktionshindrade ratas av kommunen

/
  • Linus Holmgren bor hemma hos föräldrarna på helgerna. På veckorna går han på utbildning i Mellansel. Där nekas han hjälp med vardagsbestyren.
  • Dan-Gunnar Olausson är pappa till 21-årige Daniel Olausson. Daniel har hamnat i kläm mellan Örnsköldsviks och Sundsvalls kommun. Han behöver stöd enligt socialtjänstlagen, men har nekats det i båda de kommuner han ansökt om hjälp.
  • Linus Holmgren tycker om att ta hand om hästarna hemma på gården på Stornäset. Sedan en tid går han på folkhögskola i Mellansel.
  • Familjen Holmgren bor och trivs hemma på gården på Alnö. Nu hoppas föräldrarna Kersin och Dennis att Linus ska få det bra i Mellansel under den kommande hösten.
  • Dennis Holmgren är pappa till Linus Holmgren. Han är mycket trött på att hela tiden behöva strida mot Sundsvalls kommun om sin sons rättigheter.

21-årige Linus Holmgren och två andra funktionshindrade från Sundsvall har kommit in på en utbildning i Mellansel. Men tillvaron är minst sagt svår. Varken Sundsvall eller Örnsköldsvik vill ge dem stöd för att klara sig på morgnar och kvällar.

Annons
I början av den här veckan startade Linus Holmgren, 21-årige Daniel Olausson och en tjej från Sundsvall vid folkhögskolan i Mellansel.
Vid skolan ges skräddarsydda kurser med utgångspunkt utifrån de tre ungdomarnas olika funktionshinder. (se faktaruta) Internatlivet ger dem också en bra chans att på sikt lämna mamma och pappa för ett eget boende.
Till Mellansel kommer det elever från hela landet.
Det finns inget liknande i Sundsvall. Vi är jätteglada över att Daniel fått den här möjligheten, säger Dan-Gunnar Olausson, pappa till Daniel.
Men det finns problem. Sundsvalls kommun vill inte ge Linus, Daniel och flickan stöd enligt socialtjänstlagen. Ungdomarna behöver på olika sätt hjälp för att klä på sig, tvätta sig, hålla koll på tiden, borsta tänderna, städa och kanske laga mat.
Socialtjänsten i Sundsvall hänvisar till Örnsköldsviks kommun eftersom ungdomarna vistas där. Men i Ångermanland anser man att det är hemkommunens uppgift.
Örnsköldsviks kommun vägrar röra ärendena förrän personen verkligen visat att denne bor och är skriven i Mellansel. Och eftersom ungdomarna sökt till folkhögskolan hemifrån Sundsvall, hamnar de i ett moment 22.
Jag var i kontakt med en handläggare i Örnsköldsvik. Hon sade att inte var någon idé att jag lämnade in en blankett. Vår ansökan skulle bara skickas tillbaka till Sundsvall, säger Dennis Holmgren, pappa till Linus.
Nu har Linus och Daniel överklagat sina ärenden till länsrätten. Och Daniel fick rätt till delar av det stöd han sökt, fem timmar i veckan, enligt socialtjänstlagen och även 15 timmars ledsagarservice, som Sundsvalls kommun nu ska ansvara för.
Linus har ännu inte fått besked. Flickan avvaktar ytterligare kontakter med de båda kommunerna.
Jag tycker inte att kommunens handläggare har kompetensen för att förstå våra problem. Det känns inte seriöst, säger Dan-Gunnar Olausson.
Föräldrarna tycker inte att barnen ska behöva skriva sig i Örnsköldsvik eftersom de är hemma i Sundsvall på helgerna. Dessutom hänvisar de till att utbildningen är tillfällig, kanske pågår den bara ett halvår.
Vid folkhögskolan i Mellansel förvånas man över den njugga inställningen hos främst Sundsvalls kommun. Skolans kontakter fungerar mycket bättre med andra kommuner.
Sundsvall är klart svårast. Jag har aldrig mött en kommun som är så besvärliga mot sina funktionshindrade. De andra kommunerna ser till individens bästa. Det görs inte i Sundsvall, säger Thomas Wahlbom, rektor vid Mellansels folkhögskola.
Nu får Sundsvallsungdomarna testa en period i Mellansel. Risken finns att de portas på sikt eftersom de saknar hjälp före och efter skolan. Det hände med en person från Sundsvall som gick vid folkhögskolan för några år sedan.
De anhöriga är oroliga inför den närmaste framtiden. Dennis Holmgren och Dan-Gunnar Olausson berättar hur slitsamt det är att hela tiden behöva överklaga och fajtas med kommunen. Att aldrig få vara en vara en vanlig förälder.
Skickar de hem Linus tar jag med honom och ställer jag honom framför kommunhuset. Det här kommer jag att driva så långt det går, säger Dennis Holmgren.

Fakta funktionshindren
Daniel Olausson har Aspergers syndrom. Det beskrivs som autism utan begåvningshandikapp. Dessa personer har ofta normal till mycket hög intelligens, men fungerar i grunden annorlunda än andra människor.
Problemen för människor Aspergers syndrom handlar ofta om relationer till andra människor. Socialt umgänge är ofta en stor kognitiv belastning.
Linus Holmgren har Downs syndrom som är en utvecklingsstörning orsakad av en kromosomrubbning. Hos barn med Downs syndrom är antalet kromosomer 47 i stället för 46. Graden av psykisk utvecklingsstörning hos personer med Downs varierar och är i allmänhet måttlig.
Den tredje flickan som ST skriver om vill vara anonym.

Mer läsning

Annons