Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar utsatta för grovt våld

Flera ungdomar har fallit offer för två brutalt våldsamma 17-åringar. Hänsynslöst har de slagit och sparkat på liggande människor—utan en tanke på att liv stod på spel.

Annons
Lars och Janne är 17 år gamla och bor i Njurunda. De åtalades i går och kommer att få svara för sina gärningar inför tingsrätten. I förhören framgår det att Lars erkänt vissa av våldsbrotten.
Han tror sig minnas sparkar mot huvuden och blodiga ansikten. Men killen på Dyket tycker han får skylla sig själv \"eftersom han bråkat tidigare på kvällen\". Den slagne beskriver att Lars hade en \"vansinnig blick\" medan misshandeln pågick.
Även han på busshållplatsen får skylla sig själv enligt Lars och syftar på stölden av mobiltelefonen. Eftersom Lars såg killen resa sig upp när han for därifrån tycker han inte att misshandeln kan betraktas som grov.
Förutom våldsbrotten åtalades Janne i förrgår för att ha våldtagit en 18-årig tjej på en ungdomsfest i Njurunda. När de misstänkta brotten begicks var han efterlyst eftersom han rymt från ett hem för unga där han var tvångsplacerad.

Här är brotten de åtalas för:
6 februari i Vapelnäs.
En 21-årig man går en promenad med sin hund. Plötsligt dyker två hotfulla ungdomar upp. En av dem uppges vara Janne han håller i ett vasst föremål som han skär 21-åringen i ansiktet med. Janne förnekar hela händelsen.

13 februari, busshållplats i Svartvik.
En femtonåring stjäl en mobiltelefon ur en jackficka innan han lämnar en privat fest. När han står och väntar på bussen kommer fyra personer i en bil. En av dem är Lars. Mobiltjuven lämnar ifrån sig stöldgodset och därefter blir han slagen till backen och grovt misshandlad. Upprepade gånger slår och sparkar Lars honom.

20 februari i Vapelnäs.
En femtonåring får ett knytnävsslag i bakhuvudet och ramlar omkull. Därefter utsätts han för flera slag och sparkar av två individer som identifierats som Lars och Janne. I rättsintyget framgår bland annat att femtonåringens trumhinna spricker.
En sextonåring på samma fest hör senare när gärningsmännen \"skryter\" över misshandeln. När han tar sin vän i försvar blir även han slagen.
Lars och Janne nekar till alltihop.

16 april på Dyket i Kvissleby.
En femtonårig kille skallas brutalt och slås till backen. Slagen och sparkarna haglar över honom tills någon lyckas ta undan förövarenLars. Femtonåringen tar sig till parkeringen och ringer efter hjälp. Lars kommer efter och den grova misshandeln fortsätter. Pojken ligger ner på marken och försöker skydda sig.

30 april, Norra berget.
Flera ungdomar befinner sig på Norra berget för att fira Valborg. En av dem är Lars. En femtonårig kille drabbas av Lars okontrollerade vrede och får en knytnäve i ansiktet. Samma kväll hotar Lars en polis till livet.

Fotnot: Lars och Janne heter egentligen något helt annat.

Mer läsning

Annons