Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika bilder – nu kan du se hur din stad såg ut för 400 år sedan

Hur såg Sundsvall och Härnösand ut i slutet av 1600-talet? Nu kan du få svaret. Kungliga biblioteket lanserade nämligen i dagarna en söktjänst där den historieintresserade kan hitta gravyrer, teckningar och förstudier över stormaktstidens Sverige.

Annons

Sundsvall under slutet av 1600-talet.

Kartverket Suecia antiqua et hodierna – som fritt översatt betyder ungefär Sverige i forntid och nutid – är ett av de mest omfattande förteckningarna över stormaktstidens Sverige. Verket omfattar 353 gravyrer föreställande herresäten, trädgårdar, städer, fornlämningar, kyrkor, landskapsvapen, kartor och porträtt.

Verket sammanställdes på uppdrag av militären Erik Dahlbergh och räknas som ett av de viktigaste verken i sitt slag. Det var först med Dahlbergs verk som svenskarna kunde bilda sig en helhetsbild av det rike de levde i. Verket var från början tänkt att utgöra representationsmaterial och framförallt ges i gåva till betydelsefulla personer från utlandet men började ges ut till försäljning med start 1716.

Nyligen färdigställde Kungliga biblioteket arbetet med att digitalisera verket och lanserade i samband med detta en söktjänst där den intresserade utöver de 353 gravyrerna även finner teckningar och förarbeten.

Då koloniseringen av de norra landsledarna ännu var ganska ung vid den här tiden, det var först i början av 1620-talet som grundandet av städer i området satte igång på riktigt, finns endast ett fåtal av städerna i Västernorrland representerade i verket. Bland de städer som trots detta kan hittas i verket återfinns bland annat Sundsvall och Härnösand.

Annons