Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgift: Kubal var dagar från att stänga ner fabriken

Artikel 6 av 60
Krisen på Kubal
Visa alla artiklar

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal kan komma att lättas. Samtidigt kan Kubal ha varit dagar ifrån att stängas ned.
– Den amerikanska regeringen riktar inte in sig på de hårt arbetande personerna, säger den amerikanske finansministern Steven T. Mnuchin, i ett pressmeddelandet.

Annons
Foto: Arkiv.

Det amerikanska finansdepartementet skriver i pressmeddelandet att de sanktioner USA har haft mot Kubals ryska ägare Rusal kan komma att lättas. Rusal, som är en av världens största aluminiumtillverkare, styrs av den ryske oligarken Oleg Deripaska.

Det var för några veckor sedan som de amerikanska sanktionerna mot Ryssland utökades till att även inkludera Rusals ägare Oleg Deripaska, som anses stå nära Rysslands president Vladimir Putin – något som gett effekter för Kubal.

Nu meddelar det amerikanska finansdepartementet att sanktionerna kan komma att lättas – men enbart om Deripaska kliver åt sidan.

– Den amerikanska regeringen riktar inte in sig på de hårt arbetande personerna som har att göra med Rusal eller deras dotterbolag, säger finansminister Steven T. Mnuchin, i pressmeddelandet.

Samtidigt kan det ha handlat om dagar innan Kubal hade blivit tvungna att stänga ner fabriken.

I ett nyhetsbrev från Handelsbanken som kom ut under tisdagen säger Handelsbankens råvarustrateg, Martin Jansson, att investerare började förbereda sig på att Rusal skulle stänga ned tillverkningen i sina fabriker, däribland Sundsvall. Det ska bara ha handlat om dagar innan produktionen i Rusals fabriker skulle stängas ned. Detta ska ha att göra med de sanktioner de ryska ägarna har haft på sig, något som lett till att produkter från företag ägda av Rusal har varit stoppade på världsmarknaden.

Nyheten om sanktionslättnaderna ska ha kommit samtidigt som investerarna började förbereda sig.

Produkter från aluminiumsmältverket ska den senaste tiden ha lagts på lager inne i fabriken i väntan på en lösning. Några specifika sanktioner mot Kubal har inte funnits, men aluminiumet ska då ha varit i praktiken omöjligt att sälja på den europeiska och amerikanska marknaden.

Alla artiklar i
Krisen på Kubal
Annons