Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan sopspionerna ökar nedskräpningen

/
  • nedskräpning. Sopspionerna har sparkats, men nu ökar problemen med nedskräpning vid återvinningsanläggningarna.Foto: Sofie Wiklund

Sopspionerna har fått sparken.
Resultatet är nedskräpning och miljöbrott som ingen beivrar.
– Polis och åklagare måste kopplas in, säger John Strand på Förpacknings­insamlingen.

Annons

För fem år sedan fick Sundsvall och länet sin första sopspion, eller ”sopspanare” som var den officiella yrkestiteln.

Sopspionerna, för drygt två år sedan utgjordes styrkan av 20–25 pensionerade poliser över hela landet, hade till uppgift att spana på folk som skräpade ner på landets 5 800 återvinningsstationer.

Men projektet gick inte som väntat och hela verksamheten lades snabbt ned. Orsaken var en rad uppmärksammade fall i medierna där sopspionerna hade försökt sätta fast diverse miljöbovar.

 

– Det gällde bland annat ett fall med en äldre kvinna som åkte fast sedan hon slängt en stekpanna på fel ställe. Det fick oss att framstå som fascister som var ute för att sätta åt vanliga människor bara för att jäklas, säger John Strand, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Ett annat problem var att polis och åklagare, enligt John Strand, struntade i en del av anmälningarna. Nedskräpningarna prioriterades inte och utredningarna lades ned.

– Bara nio procent av anmälningarna gick till åtal eller böter. Resten lades ned.

För två år sedan sparkades den sista sopspionen. Och nu har det börjat märkas på återvinningsstationerna. Eftersom ingen kan åka fast och eftersom folk har börjat förstå att det inte finns någon kontroll, slänger allt fler sina sopor osorterade och i fel kärl.

 

– Folk märker ju att de kan lägga till exempel en soffa på stationen utan att någon bryr sig, säger John Strand.

Nu, i avsaknaden av sopspioner, har hans anställda fullt sjå med att städa upp återvinningsstationerna efter miljöbovarnas framfart.

– Vi har ökat städinsatserna på stationerna med 20 procent men nedskräpningen är ändå den samma.

Han vill att polis och åklagare ska börja prioritera den här typen av miljöbrott och försöka sätta åt sopfuskarna och nedskräparna.

– Som det är i dag försöker man komma åt det här problemet genom information enbart, men det går inte att ”informera” bort skräpet, säger John Strand.

Annons