Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning för verkligheten på sjukhuset – genom simulation

På Sundsvalls sjukhus drar nya utbildningar igång i höst. Medarbetare ska tränas i kommunikation och teamarbete med hjälp av simulation.

Annons

I höst startar nya utbildningar i kommunikation och teamarbete på  Sundsvalls sjukhus.

En simulationsövning kan gå till på många olika sätt. Men de som redan i vår har testats har varit uppbyggda på ett specifikt sätt. Arbetsgruppen som kommer in får ett patientfall. De diskuterar fallet för att sedan behandla en simulatordocka med symptomen.

– Dockan har otroligt många funktioner, den kan göra nästan allt, säger Jeanette Wadell, samordnare på KTC, kliniskt träningscentrum.

Läs också: Stjärnorna spred glädje på lekterapins dag: "Skratt betyder så otroligt mycket"

På en övning deltar en arbetsgrupp som vanligtvis arbetar tillsammans även i vardagen. Alla yrkesgrupper deltar för att övningen ska bli så bra som möjligt. När arbetsgruppen går in i rummet och behandlar patienten filmas allt. Arbetsgruppen får sedan titta på filmen och utvärdera sitt agerande.

­– De får diskutera vad som gick bra och vad som gick dåligt, genom övningen får man självinsikt och frågar sig själv ”hur gör vi mer av det bra?”, säger Jeanette Wadell.

I vår har instruktörer och operatörer för utbildningarna fått genomgå övningen. Operatörerna har lärt sig att styra simulatordockan och instruktörerna att leda gruppen. Men alla har fått testa på samtliga roller för att kunna bedriva övningarna i höst på bästa sätt.

Jeanette Wadell berättar att responsen efter utbildningarna har varit väldigt positiv. Många gick därifrån med nya tankar. Speciellt om vad man kan ta med sig till det dagliga arbetet.

– Det är ju kommunikationen man tränar på, och den kan man träna hur mycket som helst på, därför vill vi att den här typen av utbildningar blir mer återkommande, säger Jeanette Wadell.

Läs också: Så ska neonatalavdelningen på sjukhuset klara sommarens minimibemanning

Simulationsträning blir allt vanligare i hela Sverige. Det är populärt och på många sjukhus pågår liknande övningar som de i Sundsvall.

– Jag tror att man ser att det ofta är kommunikationen som felar när misstag sker och att simulationsövningarna därför får stor genomslagskraft, jag tror att simulation är framtiden, säger Jeanett Wadell.

Läs också: Julmiraklet på Sundsvalls sjukhus

Mer läsning

Annons