Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning hotas av nedläggning – nu tar Sundsvalls krögare strid: "Vi kan hjälpa till"

Få elever söker till restaurangutbildningen och den hotas av nedläggning.
Nu träffas Sundsvalls krögare för att diskutera en helt ny utbildning.

Annons

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sundsvalls gymnasium, Altinska skolan, har intagningsstopp i hösten för elever i årkurs nio. Anledningen är att för få elever söker till utbildningen och att endast en bråkdel av dem har behörighet. Branschen skriker efter personal och nu har krögarna genom Malin Överby tagit initiativ för ett samarbete med skolan.

Läs mer: Sundsvallselever får servera på Nobelfesten

– Jag har kallat ihop mina kollegor för att vi ska hitta en väg framåt för Altinska och förnya och förbättra restaurangutbildningen. Förhoppningsvis tillsammans med kommunen, säger krögaren Malin Överby.

– Vi kan hjälpa till med jättemycket.

Ett 20-tal krögare hade hörsammat uppropet och mötet hölls tillsammans med lärare på den anrika restaurangskolan. På onsdag är det meningen att de ska uppvakta ansvariga på Sundsvalls kommun med förslag på hur de tillsammans kan gå vidare.

Läs mer: Krogarna söker kockar – för få söker utbildningen

– Vi vill bygga en ny restaurangutbildning i Altinska med befintliga lärare tillsammans med kommunen, säger Malin Överby.

Krögare om restaurangskolan Altinskas framtid. Yrkesläraren Martin Eriksson och krögaren Malin Överby.

Hon hoppas att kommunen är positiv till ett samarbete. Redan nu saknas det kockar och i framtiden kommer bristen att bli ännu större.

Läs mer: Sundsvalls anrika restaurangskola riskerar nedläggning: "Ett hån mot branschen"

Under mötet höjdes röster om att ändra intagningskravet, mer och tidigare praktik och att jobba på att ändra synen om branschen. Allt för att locka fler ungdomar in i yrket.

Mer läsning