Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
STOR PRESENT. Påven Johannes Paulus II får en svårslagen och svårinslagen present när han fyller 85 år i maj: han får ett helt berg uppkallat efter sig. Berget ligger i Apenninerna i Italien, ett par timmars resa norr om Rom. Det är 2 420 meter högt och påstås hittills ha saknat namn. Det finns ett kapell från medeltiden på berget. I samband med den påvliga bemärkelsedagen den 18 maj ska man också restaurera en gammal stig som leder upp till kapellet. Påven var i sin krafts dagar en entusiastisk vandrare, mycket förtjust i att göra utflykter i bergen. (TT-AFP)

LAGOM MYCKET MAKT. Finländarna vill att presidenten ska ha kvar sina nuvarande befogenheter, visar en färsk undersökning som publicerats i flera tidningar. Sammanlagt 87 procent av finländarna är för att landet ska ha en president med nuvarande eller ännu större maktbefogenheter. Var tionde vill till och med stärka presidentens makt, medan bara en tiondel vill minska den. Männen är mer villiga än kvinnorna att ändra på dagens läge. Socialdemokraternas, Centerns och Samlingspartiets ordförande kom nyligen överens om att presidentens befogenheter ska vara oförändrade åtminstone under hela nästa presidentperiod. Finska Gallup intervjuade tusen finländare för undersökningen i början av mars. (TT-FNB)

HELFIN DELFIN. En delfin som tros vara den första i världen med konstgjord fena visade på lördagen upp sina färdigheter i såväl simning som hopp. Det skedde i ett akvarium på ön Okinawa i Japan. Definen Fuji, som tros vara 34 år gammal, förlorade tre fjärdedelar av sin stjärtfena genom en sjukdom 2002; fenan amputerades eftersom delfinen drabbats av celldöd. Nu har Fuji fått en gummiprotes som väger två kilo. Hon bär den två timmar om dagen, vilket ger henne möjlighet att simma med samma hastighet som andra delfiner och därtill göra tjusiga hopp. Fuji fick sin fena genom att en veterinär kontaktade Japans största däcktillverkare. Efter två års utvecklingsarbete har däckföretaget donerat specialfenan värd omkring en miljon kronor till akvariet. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons