Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppen av växthusgaser minskar i Sundsvall

Sundsvalls utsläpp av växthusgasen koldioxid har minskat med 2.400 ton om året. Det motsvarar de genomsnittliga utsläppen från 850 personbilar. Minskningen beror på utbyggnaden av fjärrvärmen och investeringar i iskyla.

Annons
De sammantagna miljövinsterna från de lokala investeringsprogrammen är högre än förväntat, både när det gäller minskade utsläpp av växthusgaser och andra miljöeffekter, säger Gunnel Horm, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket, som sammanställt de klimatrelaterade miljöeffekterna i drygt hundra hittills genomförda lokala investeringsprogram.
Sundsvall har fått 25,9 miljoner kronor i statligt bidrag för sina lokala miljöinvesteringar.
De sammanlagda miljöinvesteringarna uppgår till 95,3 miljoner kronor.

Spar energi 1,8 TWh per år
Under perioden 1998 till 2002 startade 211 investeringsprogram i 161 kommuner, berättar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Hälften av programmen är nu genomförda och har sammantaget reducerat koldioxidutsläppen med mer än 700.000 ton årligen 30 procent mer än beräknat.
Programmen har dessutom resulterat i energibesparingar motsvarande 1,8 TWh per år.
En ny utvärdering visar att satsningen på LIP även är samhällsekonomiskt effektiv. Utvärderingen visar exempelvis att minskningen av koldioxidutsläppen kostar cirka 12 öre i bidrag per kilo, vilket kan anses vara en mycket låg kostnad, säger Gunnel Horm.

Svergies största satsning på miljön
De lokala investeringsprogrammen (LIP) är Sveriges största enskilda satsning på miljön.
Riksdagen avsatte sammantaget 6,2 miljarder kronor till LIP, men de slutliga bidragen kommer enligt prognosen att uppgå till 4,7 miljarder.
Det beror på att en del investeringar lagts ner eller minskat i omfattning.
De lokala investeringsprogrammen följs nu av lokala klimatinvesteringsprogram, Klimp, som har starkare fokus på att reducera utsläppen av växthusgaser.

Mer läsning

Annons