Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingssamtal spårade ur – styvpappa döms för ofredande mot sin fru samt skolrektor

En man från en ort i Sundsvalls kommun döms för olaga hot och två fall av ofredande mot sin fru, fruns barns rektor samt sin styvdotters klasskamrat.

Annons

Brottshändelserna utspelade sig på en skola i Sundsvalls kommun i februari förra året. Den nu dömde mannen befann sig på skolan tillsammans med sin fru och hennes dotter för att ha ett utvecklingssamtal angående flickans skolgång med bland annat skolans rektor.

Under mötets gång blev mannen och hans fru oense och mannen menar att han blev missnöjd med mötet för att han inte fick säga det han ville. Hans fru ska då ha bett honom att lämna mötet.

Då ska mannen enligt tingsrättens bedömning av förhören ha höjt sin hand mot sin frus ansikte och träffat ansiktet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Tingsrätten bedömer att handlingen dock inte kan bedömas som misshandel, eftersom det inte är visat att mannens fru kände smärta när hans hand träffade hennes ansikte. Däremot menar tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till ett ofredande mot henne.

Rektorn har vittnat om händelsen men däremot uppgett att hon uppfattade det som att mannen slog sin fru tre gånger i ansiktet och att slagen var ganska hårda. Mannen själv nekar till detta.

I nästa skede ska rektorn ha rest sig upp som en reaktion på mannens handling. Rektorn har berättat att mannen därefter slog henne en gång med öppen hand i ansiktet.

Mannen själv nekar till detta men har medgett att han förde sin öppna hand mot rektorns ansikte. Rektorn har dock uppgett att inte heller hon kände smärta av det mannen gjorde och tingsrätten har därför bestämt att mannen ska dömas för ofredande även i detta fall.

Efter mötet, när paret och kvinnans barn var på väg ut ur skolan mötte de en klasskompis till flickan. Kompisen frågade då hur mötet hade gått, varpå mannen enligt klasskompisen och ett vittne i korridoren ska ha svarat: "Om du kommer i närheten så kommer jag att döda dig", eller liknande uttalande med samma innebörd. Styvpappan ska ha inlett svaret med "håll käften" och dessutom sagt att allt var hennes fel och att han skulle slå ihjäl henne om hon kom hem till dem. Klasskompisen uppger att hon blivit livrädd av hans uttalande.

Mannen har förnekat gärningen och motsatt sig att betala skadestånd. Han har sagt i domstol att han var upprörd och kan ha svarat henne att mötet gick ”åt helvete”. Detta eftersom han i synnerhet var upprörd på ungdomar som är uppe på nätterna i stället för att sova kan han även ha sagt att sådana ungdomar ”borde ha stryk”.

Tingsrätten bedömer att det i varje fall inte rört sig om ett dödshot. En annan klasskompis som blev vittne till händelsen har bekräftat att han hotat att slå hennes kompis. Tingsrätten har därför beslutat att mannen ska därför dömas för olaga hot.

Tingsrättens bedömning av hotet är också att detta utgjort en så allvarlig kränkning av flickans personliga integritet att hon har rätt till ersättning för kränkning. Ett belopp om 5 000 kronor ska styvpappan betala till klasskompisen.

Mannen döms även till dagsböter.

Ett eventuellt överklagandet ska lämnas till hovrätten senast den 6 mars 2018.

Mer läsning

Annons