Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccination pågår för fullt

/

Vaccineringen mot säsongsinfluensan pågår nu i länet och de som tillhör riskgrupper uppmanas att ta sprutan. 
– Det är bra att göra det den här tiden så att den täcker hela influensasäsongen, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Annons

Vaccinationerna mot influensa drog i gång i slutet av oktober och flyter på bra enligt Hans Boman. Förra året slog influensan inte särkilt hårt mot Sverige och det finns farhågor om att det kan bli värre i år.

– 2013-2014 blev det inte så farligt, det var värre året innan då många blev sjuka. Det är svårt att sia om framtiden men vi befarar att det kan bli värre i år än i fjol, säger Hans Boman.

Det är i första hand de som tillhör en riskgrupp som uppmanas att vaccinera sig, dit räknas bland annat äldre, gravida och personer med hjärt- eller lungsjukdom.

– Om man inte själv tillhör en riskgrupp men till exempel bor med en person som tillhör en riskgrupp kan det också finnas en anledning att vaccinera sig, säger Hans Boman.

Till de som känner oro för sprutan efter de uppmärksammade fallen med narkolepsi som en biverkning efter vaccinnationen mot svininfluensa 2009 ger Hans Boman lugnande besked.

– Det var ett helt annat vaccin, det som vi använder nu har använts i flera decennier och man behöver inte vara oroad, säger han.

Influensasäsongen har de senaste åren börjat kring jul och nyår och haft sin topp i februari och mars för att sedan ebba ut kring april-maj.

Den som vill slippa smittan ska undvika att komma i kontakt med personer som blivit sjuka och tänka på att ha en bra handhygien.

Den som ändå drabbas av årets influensa kan trösta sig med att det i alla fall kan ha en positiv effekt på lite längre sikt.

– Den som redan drabbats kan få ett starkt skydd mot influensa i några år framåt sedan, säger Hans Boman.

Mer läsning

Annons