Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör man inte för pengar

Sommarlov byts ut mot arbetslöshet, studiebidrag mot räkningar. Igår tog vi studenten! Alla var glada och såg en framtid i oss, men vad händer nu? På måndag börjar allvaret. Många av oss studenter har varken sommarjobb eller studiebidrag och kanske till och med blir vi helt arbetslösa efter studenten. Men än finns det hopp... Vi har testat de snabbaste och kanske mest pinsamma sätten att bli rik i sommar, eller i alla fall få pengar till en lunch. Så tappa inte modet om du inte fixat ekonomin än. Välj nåt av dessa yrken, eller kanske nåt du kommit på själv? Vi syns på stan i sommar!

Annons
Sälja kölappar
Hur börjar man då när man ska tjäna stora pengar snabbt? Jo, det gäller att vara förberedd och ha genomtänkta planer. Man måste veta var pengarna rör sig, och vi kom fram till att banken borde vara the place to be för den som vill ha snabba stålar.
Vi valde lunchtiden då mycket människor och därmed mycket deg rör sig. Vi äntrade banken och tog två, fyra, tolv kundlappar och ställde oss strategiskt utplacerade i en perfekt triangel. När det var ungefär fem nummer kvar slog vi till. Vi smög oss upp på några väl valda offer och slängde fram kundlapparna. Tja, skaru ha ett tidigare nummer, det blir bara några kronor , väste vi fram. Men hur coola vi än var så hade inte folk så bråttom. De såg snarare lite halvt ihjälskrämda ut och ursäktade sig snabbt därifrån.
Vi bytte bank några gånger, men överallt blev det samma resultat och vi märkte att personalen började titta lite snett på oss. Då fick vi tänka om, och vi insåg att vi hade valt fel ställen. Vilka har då bråttom nog att betala för en tidigare plats i kön? Jo, pensionärer såklart. Oavsett hur mycket tid de har över så blir de oftast galna så fort de hamnar i något slags kösystem. Och vart samlas pensionärer? Jo, på apoteket såklart.
Vi kunde inte ha haft mer rätt och till slut så fick vi ihop två kronor för nummer 167 mot 181. Det var för mycket slit för enbart två kronor tyckte vi så vi vände studentmössorna mot nya horisonter.

Intjänad summa:
2 kr på 20 minuter aktiv säljtid


Visa dina konster
Vi strosade fram på den lilla gatan med det motsägande namnet Storgatan och gnuggade våra geniknölar.
Då stötte vi på en skum figur vid namn Jonas. Han förstod vår situation och tyckte synd om oss, så han erbjöd oss sina jongleringsbollar och andra hjälpmedel för att underhålla stan med. För oss var det som en skänk från ovan och vi tog en plats där längs promenadstråket och satte igång. Ganska snart så kom vi fram till att det kan vara en fördel att ha jonglerat och så innan. Vi kämpade och kämpade men vi lyckades praktiskt taget aldrig.
Men där lärde vi oss en ganska viktig sak, och det är att aldrig ge upp när man vill tjäna pengar. För det blev faktiskt så att vi fick ihop några slantar. Om det var på grund av vår skicklighet, en muta för att vi skulle ge upp eller bara pengar av rent medlidande vet vi inte. Vi tackade och tog emot de åtta kronor som vi skrapade ihop och fortsatte sökandet efter nya ideér.

Intjänad summa:
8 kr / 20 minuter


Sjung av hjärtat
Gatumusikanter har funnits länge. Redan under den tidiga antiken finns de dokumenterade, och på nåt sätt har vi vant oss vid deras existens. Vi hoppades att det inkörda systemet även skulle funka för oss och var glada över den framtida vinsten. Vi dammade av gitarren och började för fullt att träna på vår repertoar. Studentsången ljöd över hela ST redaktionen och vi möttes med många sympatiska blickar när det till slut förstod vad som stod på. Vi insåg mössornas vikt i detta uppdrag och började känna oss färdiga för att möta världen. Vi ställde oss där vi sett våra förebilder stått så många gånger förut och började sjunga av hela hjärtat. Folk pekade och log, men inga pengar. Då gäller det att testa nya knep. Istället för att de skulle komma till oss gick vi till dom. Parkerna blev vårt första val, sitter man ner kan man väl inte dra tänkte vi. Delvis hade vi rätt och våra första kronor började ramla in. Men vi nöjde oss inte där, för några kronor till erbjöd Johan sig att hjula och gå ner i spagat. Det var speciellt uppskattat med Mission Impossible musiken i bakgrunden och pengarna började plinga in i kassan. För att få större pengar satsade vi på bankomaterna, en bra samlingsplats som folk definitivt inte vill lämna efter att köat ett tag. Inga hundringar men ack några kronor. Gatumusikant livet visade sig ge relativt bra avkastning jämfört med tidigare alternativ. 47,5 kronor och ett tuggummi slutade vi på efter 20 minuter.

Intjänad summa:
47,5 kr + plus ett tuggummi / 20 minuter

Sälj dig själv
Men det finns även desperatare sätt än att både sjunga, smuggla kölappar eller visa konster man inte kan. Det är att sälja sig själv, och också detta är en välbeprövad metod. Vi gick så långt att vi erbjöd våra egna, bara kinder för var och en som ville omfamna oss. En femma för en kram visade sig vara billigt men stora skyltar på magen är ett tips! Folk förstår då bättre när du desperat försöker förklara att du vill ha pengar för en kram. Det här visade sig vara rena succén och också det sätt som gav oss mest utdelning. Vi gick fram och erbjöd oss till de flesta, men på slutet började även folk komma fram till oss och be om en kram. Världen behöver mer kärlek och folk är beredd att betala dem som ger den. Hela 57 kronor gav detta projekt, också det på under 20 minuter. Det skulle innebära en timlön på 171 kr. Veckoinkomst på 6840 kr, och en månadslön på 27360! Försök skaffa ett bättre sommarjobb!

Intjänad summa:
57 kr / 20 minuter

Mer läsning

Annons