Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågade inte tro på segern

/
  • (S)egrare i valet i Sundsvall.
  • Valvinnnaren Peder Björk med rosor och de fyra kvinnor som har varit andranamn på de fyra listor som han toppade.

Inget av Socialdemokraternas toppnamn i Sundsvalls kommun var beredda att dra några slutsatser under valkvällen.
Minnena från förra valet satt i. Men det slutade med seger.

Annons

– Det går inte att dra några slutsatser, jag vill inte spekulera om någonting. Det här valet kommer jag inte att säga något förrän allt är klart, var Peder Björks bestämda svar under kvällen.

Partiets målsättning med valrörelsen lokalt har hela tiden varit att ta tillbaka de tre mandat som de förlorade vid förra valet.

Vilka kan du tänka dig att socialdemokraterna skulle kunna samarbeta med?

– För oss är vänstern den naturliga samarbetspartnern. Om det krävs fler partier är vi beredda att samarbeta med andra också.

Resultatet visade senare att det räckte.

Men Peder Björk var så försiktig att han nästan inte ville le mot fotografen.

– Det är en erfarenhet från förra valet.

Inte heller Diana Kapitanska, Åsa Ulander, Bodil Hansson eller Malin Larsson som var andranamnen på S-listorna i kommunen efter Peder Björk hade något att säga under valvakan.

Vid 23.35 var 32 av 53 distrikt i Sundsvall räknade och då hade Socialdemokraterna 46,9 procent av rösterna och Vänsterpartiet 5,7 procent.

Något som skulle betyda att (S) kan få något mellan 38 och 42 mandat av de 81 i kommunfullmäktige.

– Jag känner mig oerhört ödmjuk inför det här resultatet, det är fantastiskt även om det inte är riktigt färdigt. Det som är bra är att vi kan bilda en stabil majoritet i Sundsvall. Väljarna har gett oss förtroendet att få leda kommunen, det ser väldigt bra ut. Det är länge sedan vi har haft ett sådant här valresultat, det kan ha varit på 1990-talet, sa Lena Österlund, fullmäktigegruppens ordförande.

Förra valet fick Socialdemokraterna 36,7 procent.

Erik Lövgren, s-kandidat till landstinget från Ånge, hade ett mindre lovtal till det arbete som partikamraterna i Sundsvall bedrivit under valrörelsen. De hade knackat på 30 000 dörrar, fler än vad man hade räknat med att klara av. Men det kanske var vad som behövdes för att nå framgången.

Mer läsning

Annons