Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbyggare får kommunalt toppjobb

Han har utrett E4:s sträckning söder om Sundsvall och lett projekteringen av nya Idrottsparken. Nu kliver Stefan Söderlund, regionchef på Sweco VBB, in i en helt ny roll. Han blir stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall från 1 april.

Annons
Kommunens två rekryteringsgrupper är helt överens.
Stefan Söderlund är mannen att leda samhällsplaneringen i Sundsvall och ersätta nuvarande stadsbyggnadsdirektören Mats Westling.
I dag tar stadsbyggnadsnämnden det definitiva beslutet.
Det här är väldigt roligt för mig som under 15 år jobbat med samhällsfrågor, säger Söderlund.
Det är en 41-årig norrbottning som får det viktiga jobbet. Stefan Söderlund är född och uppväxt i Kalix, och har arbetat många år för det företag som numera ingår i Swecokoncernen under namnet Sweco VBB.
Bandyentusiasten Mats Westling har väntat på en ersättare sedan i somras. Nu går hans stol till en veteran i hockeyrinken.
Jag spelade förr i Kalix och numera kan det bli en och annan veteranmatch, säger Söderlund som också varit ordförande i Nolby Hockey.
Men det är som samhällsbyggare han fått jobbet som chef för stadsbyggnadskontoret. Söderlund är i dag regionchef och leder alla kontor inom Sweco VBB från Falun och norrut.
I Sundsvall jobbar vi nu med planering för nya pappersmaskinen på Ortviken, utbyggnad av Östrandsfabriken och det nya bostadsområdet i Granloholm.
Stefan Söderlund var med om att ta fram det slutliga förslaget till sträckning för E4 Syd från Njurunda till Sundsvall. Han hoppas kunna driva på regeringens miljöprövning av det stora projektet.
Jag tror att det måste till påtryckning för att det ska hända något snart, säger han.
En av de stora frågorna framöver blir järnvägens dragning genom Sundsvall. Där har Söderlund sin åsikt klar.
Det vore olyckligt att bygga fast sig i underfarter för vägarna. Det bästa är en tunnel för järnvägen. Det är inte speciellt svåra tekniska förhållanden för en sådan i Sundsvall, säger han.
Stefan Söderlund är övertygad om att det krävs andra pengar än statliga bidrag för att järnvägstunneln ska bli verklighet när trafiken på Botniabanan drar igång.
Vad har du åstadkommit på ditt nya jobb om tio år?
Jag tror att vi kan göra Sundsvall attraktivt både för de som redan bor här och för de som kommer hit. Stadsbyggnadskontoret har en viktig roll för att stan ska växa, säger han.


Fakta/ Stefan Söderlund
Ålder: 41 år
.Uppväxt: Kalix.
Utbildning: Samhällsbyggarteknik, Luleå tekniska universitet.
Arbete: Viak i Boden, senare VBB Viak, från 1997 Sweco VBB.
Till Sundsvall: 1994.
Familj: Hustru Annika (vi träffades i Boden när hon var 17 och jag 19 år). Barnen Emmely 16 år och Pontus 15 år.
Fritid: Familjen. Motion i form av veteranhockey och skidor både utför och på längden.
Lön som stadsbyggnadsdirektör: 59 000 kr/mån.

Mer läsning

Annons