Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakter inkallade till psykmottagningen efter hot om attentat: "Vi tar det på allvar"

"Personalen bör bära skottsäkra västar, på fredag smäller det". Hotet är riktat mot psykiatriska jourmottagningen på Sundsvalls sjukhus, som
har infört förhöjd säkerhet.

Annons

Läs även: Vad hände på Sidsjön – nu kan journalerna berätta

Det var tidigare i veckan som en okänd person ringde in hotet till mottagningen. Länsverksamhetschefen Kristina Mårtensson säger att man mottagit flera liknande samtal från samma person den senaste tiden och att man informerat all personal och vidtagit åtgärder.

– Vi ser allvarligt på alla former och våld. Det som gör detta fall komplicerat är att vi inte vet vem som ligger bakom. Och det går inte att spåra samtalen.

En del av åtgärderna som vidtagits vill hon inte berätta om av säkerhetsskäl.

– Det jag kan säga är att vi låst dörrarna eftersom vi behöver ha förhöjd kontroll på vilka som kommer och går. Dessutom har vi kallat in väktare och förstås underrättat polisen.

Hur länge det förhöjda säkerhetsläget ska pågå kan hon inte säga i nuläget.

– Vi kommer att ha dörrarna låsta hela helgen till att börja med, och ta ett nytt beslut nästa vecka.

Har ni någon aning om vem som kan ligga bakom hotet?

– Nej. Det är inte ovanligt att vi får motta hot, men vanligtvis är det en person som sitter framför oss och som vi känner till och kan hantera på ett annat sätt. Vi förstår att samtidigt som man ringer och hotar så finns en önskan om att få hjälp. Vi jobbar alltså parallellt. Dels med säkerhet och även att försöka nå och hjälpa personen.

Läs även: Allt fler ungdomar tar livet av sig

Säkerhetsrutiner finns framtagna för dylika situationer och dessa handlar dels om skalskyddet, det vill säga att låsa, tillkalla väktare och informera polisen. I rutinerna ingår även ett förebyggande arbete.

– Till exempel gäller det förhållningssätt, hur man för en dialog och möter rent fysiska angrepp från hotfulla och aggressiva personer, säger Kristina Mårtensson.

Mer läsning