Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt dag för seniorer

/

Hundratals pensionärer dök upp när årets Seniordag arrangerades i Kulturmagasinet.

Annons

Ett 30-tal utställare fanns på plats under tisdagen när Seniordagen arrangerades för tredje året. Besökarna kunde få information om hemsjukvård, matleveranser till hemmet, trygghetsboenden och mycket annat.

De kunde också lyssna till Thomas "Håkki" Eriksson, från Ljungaverk, som spelade gamla vinylskivor med äldre musik samtidigt som han höll låda. Det var många grånade tinningar som nickade i takt med musiken.

– Alla bidrag var toppen. Och man kunde sjunga med, förklarade Anita Alm.

En mängd pensionärsföreningar fanns också på plats för att informera om sina verksamheter.

Räddningstjänsten presenterade kampanjen "Peppar, peppar... En dag för seniorers säkerhet". Syftet är att visa på risker i äldres vardag och hur man förebygger dessa. Orsaken är att äldre är överrepresenterade både när det gäller fallolyckor och dödsbränder. Varje dag dör i snitt fyra personer över 65 år i fallolyckor i Sverige. 125 skadas allvarligt.

– Med lite enkla medel hoppas vi kunna minska antalet fallolyckor, säger Inger Mörk, på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

Förebyggande åtgärder kan vara att ägna sig åt fysiska aktiviteter, äta näringsriktigt, ha bra belysning i bostaden, plocka bort lösa sladdar och trösklar från golven och skaffa halkmattor till duschutrymmen. Eftersom många fallolyckor beror på att en del äldre är övermedicinerade kan det också vara viktigt att gå igenom vilka mediciner de äter.

Före detta artisten Eleanor Bodel avslutade Seniordagen med en förläsning om kultur för seniorer. Hennes motto är: "Det ska vara kul att vara senior."

Mer läsning