Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välmående mässa i Nordichallen

/
  • Cathrine Svensson från Sundsvall provade en massagefåtölj. Behandlingen som knådar hela kroppen på en gång tyckte hon kändes rejäl.

Yogainstruktörer, reakihealare, gymägare och massagefåtöljssäljare.
Det är några av alla de som försöker övertyga besökarna på helgens hälsomässa om att deras koncept är vägen till ökat välbefinnande.

Annons
I går inleddes Nolias tre dagar långa hälsomässa Må bra. Det första gången mässan arrangeras och över 100 utställare finns på plats i Nordichallen.
Några säljer olika behandlingar eller preparat. I landstingets monter ger sjukvårdspersonal konkreta tips på hur man kan få ett friskare liv. På sporttorget får besökarna pröva på olika idrotter.
Dessutom finns en rad seminarium. Bland annat pratar dietisten Christine Österman om vad som är bra och dåligt med olika bantningsmetoder. Hon har också ett seminarium som handlar om mat och motion för barn.
Det är väldigt individuellt vad man mår bra av. Därför har vi försökt att sätta ihop ett brett program, säger Annica Renberg, projektledare på Noliamässan.
Men vissa som har velat ställa ut på mässan har fått nej.
Många hälsomässor har spådamer, healing och en hel del New age-inslag. Vi har fokuserat på sådant som är lite mer vetenskapligt belagt, säger Annica Renberg.
Hon erkänner dock att det även hos dem finns en del utställare som befinner sig i gråzonen.
Vad är då populärast på mässan?
Yoga är väldigt populärt har vi märkt.
Något annat som också verkar vara inne just nu är massagefåtöljer. Det är flera företag som villigt demonstrerar sina knådande sittetyg.
Eftersom de kostar 3040 000 kronor att köpa och mellan 1 0001 500 kronor i månaden att hyra är det inte svårt att förstå att målgruppen är företag.
En kvart i en sådan här stol två till tre gånger i veckan minskar muskelspänningarna. Låter företag sina anställda använda fåtöljen är jag övertygad om de får ner sjukskrivningarna, hävdar Åke Birkemose på företaget Ergoff.
Visionen för Må bramässan, som sker i samarbete med bland annat försäkringskassan och landstinget, är "Friska och glada västernorrlänningar".

Mer läsning

Annons