Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandaliserade kabelskåp på norra Alnö

/

Ett stort antal kabelskåp och en elstation på norra Alnö har blivit vandaliserade.
På grund av riskerna med skadegörelsen så går Sundsvall Elnät ut med en varning.
– Stoppar du in handen så kan du i värsta fall dö, säger Johan Thunberg, eltekniker.

Annons

Det var under natten lördagen den 23 augusti som någon eller några personer slog till mot ett femtontal kabelskåp på norra Alnö i området runt Nedergård, Stornäset och Sågverksvägen.

Ett flertal hushåll blev utan ström under natten. Gärningsmännen hade brutit upp skåpen och sedan skruvat ur, slängt eller tagit med sig säkringarna därifrån. Både Sundsvall Elnäts egna anläggningar och privata kabelskåp blev förstörda.

Johan Thunberg var först på plats från Sundsvall Elnät. Han berättar att han träffade på ett tiotal personer som hade blivit av med strömmen under natten. Förutom olägenheten och de kostnader som skadegörelsen är förenad med så utsatte sig gärningsmännen både sig själva och andra för fara.

– Våra egna kabelskåp är försedda med beröringsskydd, men i en del kundskåp eller gatubelysningsskåp är det tvåhundratrettio till trehundraåttio volt, säger han.

Skadegörelsen är polisanmäld. Alla tecken tyder på att de som ligger bakom bara varit ute efter att förstöra. Inget stals från skåpen.

– Det är inget värde i de här grejerna, utan de har gjort det här är bara för att förstöra, säger Johan Thunberg.

Mer läsning

Annons