Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartilegendaren Hermansson död – växte upp i Sundsvall

På onsdagsmorgonen kom beskedet att C.H Hermansson gått ur tiden.
"Han lade grunden till att vi blev ett modernt och självständigt Vänsterparti. Under hans ordförandeskap ändrades partiets hela riktning, det moderniserades kan man säga", kommenterade nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt dödsfallet för TT Nyhetsbyrån.

Annons

Precis som Jonas Sjöstedt hade Hermanssons kopplingar till Sundsvall.

Han föddes i Bollnäs revolutionsåret 1917, men tillbringade stora delar av uppväxten i Sundsvall. Med tiden blev Carl-Henrik Hermansson en av den svenska historiens mest kända och inflytelserika vänsterpolitiker – och C. H med hela svenska folket.

Bakgrunden var långt ifrån proletär, utan har beskrivits som medelklassliv, då pappen var handelsresande. Men en farbror var socialdemokratisk riksdagsledamot och själv gick Carl-Henrik Hermansson med i SSU i Sundsvall.

När nazismen växte fram i början på 1930-talet och började göra sig påmind också i skolan har C. H Hermansson berättat, att det politiska engagemanget ökade för hans del.

Mångårige vänsterledaren blev 98 år gammal.

Han gick då i läroverket i Sundsvall och snart fortsatte studierna på högre nivå.

Unge Hermansson hade både intresse och lätt för att lära och en akademisk examen väntade (ekonomi och statskunskap) efter gymnasiet hemma i Sundsvall.

I studentgruppen Clarté frodades de mer radikala idéerna och på 1940-talet var det inte längre socialdemokraterna som gällde för Hermansson. Han blev kommunist och under många år medarbetare för tidningen Ny Dag och småningom dess chefredaktör.

Mellan åren 1963–85 satt han i riksdagen och som partiledare mellan åren 1964–75 var han med om att förändra partiet, som under hans ledning bytte namn till Vänsterpartiet Kommunisterna 1967.

En då tydlig markering inte bara namnmässigt, utan även ideologiskt fick Sovjetvänliga"gammelkommunister" ge plats för andra, mer fria, strömningar.

Men det var en tid medmassor av vänsterfraktioner och 1969 kom en av de mest citerade och travesterade kommentarerna från C. H Hermansson, fällt i en radiointervju, apropå hårda interna stridigheter: "Något j-a ordning ska det va' i ett parti"!

I mitten på 1970-talet lämnade Hermansson över till Lars Werner, som fortsatte resan från öst och moten modern vänsterorienterad politik, en utveckling som fortsatt och som gjorde att C. H Hermansson själv slutade kalla sig kommunist, vilket han också tyckte att Lars Ohly skulle göra för några år sedan.

Vänsterpartist räcker, konstaterade mannen, som blev omvittnat respekterad inte bara i vänsterkretsar, utan också bland både socialdemokrater och borgerliga kollegor.

För några dagar sedan avled tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin. Läs också: Fälldin somnade in med familjen intill sig

Mer läsning

Annons