Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartist överklagar dom

/

Vänsterpartisten Claes Stockhaus överklagar nu sin dom på två års fängelse efter hans miljonförskingring från Vänsterpartiets kassa. Han vill nu få prövat i hovrätten om domen kan göras om till samhällstjänst. Detta då han anser att tingsrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till de förmildrande omständigheterna.

Annons

Under fyra års tid förskingrade den före detta riksdagsledamoten Claes Stockhaus över 3,5 miljoner kronor från Vänsterpartiets kassa samt 100 000 kronor från Gudmundstjärns intresseförening. För detta dömdes han vid Sundsvalls tingsrätt till två års fängelse. En dom som han nu vill överklaga då han anser att rätten inte tagit tillräcklig hänsyn till förmildrande omständigheter i fallet.

I domen uppger tingsrätten att det finns en del förmildrande omständigheter. Till exempel att Claes Stockhaus har betalat tillbaka relativt stora summor till partikassan. Samt att han har fått lämna sitt arbete och sina politiska uppdrag i och med att förskingringen uppdagades. Det har enligt rätten tagits med i beräkningarna.

Däremot har Claes Stockhaus medverkan i utredningen av brotten genom att lämna uppgifter inte varit en förmildrande omständighet. Inte heller faktum att det har gått närmare två år sedan brotten begicks ska vara förmildrande enligt rätten som därför valde ett fängelsestraff.

Brotten uppdagades 2013 och har pågått sedan 2009. Enligt Claes Stockhaus ska han ha haft ett spelmissbruk som han förklarar med att han inte fann sig tillrätta i Sundsvall efter att ha lämnat riksdagen.

Genom att manipulera banksaldon i boksluten lyckades Stockhaus dölja uttagen i bokslutet. Till exempel under 2012 manipulerades saldot på ett konto till 474 508,97 kronor. När det egentligen var 11 508,97 kronor. Även årsbesked från banken hade manipulerats så att saldot angetts till 624 247,48 kronor när det egentligen var 7 269,98 kronor.

Mer läsning

Annons