Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare sov på rättspsyk – riskerar disciplinära åtgärder: ”Ett åsidosättande av säkerheten”

En anställd på rättspsyk i Sundsvall misstänks ha sovit på jobbet i veckan. – Vid en kontroll låg två anställda och sov, den ene är nu under utredning, säger Bengt Eriksson, verksamhetschef.

Annons

Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall

Nattetid är det en grundbemanning på tre vårdare på varje avdelning på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Varje vårdare får en sovtimme var under natten, men högst en får sova åt gången.

Bengt Eriksson berättar att man ibland gör slumpvis kontroller, det kan gå lång tid emellan men den här natten var det två personersom gick runt mellan avdelningarna och kontrollerade personalen.

– På den här avdelningen var det två personer låg och sov, den ene hade sin ordinarie sovtimme. Den andre utreds nu misstänkt för att ha sovit på jobbet, säger han.

Men det var en vaken?

– Det är en grundbemanning på tre personer och det går man inte under, så en var vaken, säger han.

Det här är inte första gången det inträffar. 2005 upptäcktes dock att alla fyra vårdare låg och sov vid en oanmäld inspektion på en rättspsykavdelning. De stängdes av från jobbet.

Läs också: Fyra vårdare sov på rättspsyk

Han kan inte säga om det varit fler händelser sedan dess, men att han minns det som den stora händelsen.

Om utredningen visar att den anställde som låg och sov nu i veckan har gjort ett tjänstefel, kan personen drabbas av disciplinära åtgärder. Exakt vilka är oklart. Det kan bero på om det hänt tidigare.

– Vi tittar på flera faktorer, utredningen bör vara klar inom en vecka, säger Bengt Eriksson.

Att bara en person i personalen var vaken kan också ses som en arbetsmiljörisk.

– De intagna rör sig fritt inom avdelningen, så ja vi ser det som en signifikant händelse, ett åsidosättande av säkerheten, säger han.

Mer läsning

Annons