Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdas i tryckkammare efter branden

/

Den 69-årige mannen har förts till Uppsala för vidare vård efter lägenhetsbranden.
– Kolsvart rök bolmade ur lägenheten när vi kom till platsen, säger Lars L Hammarström, inre befäl på räddningstjänsten i Sundsvall.

Annons

Larmet kom till SOS Alarm någon minut efter 01 natten mot torsdag. Köket stod i lågor och lägenheten var helt rökfylld när räddningstjänsten anlände några minuter senare.

Rökdykare gick omedelbart in och kunde snabbt hitta den äldre mannen i sovrummet, vid liv.

Han fördes till Sundsvalls sjukhus där det konstaterades att hans tillstånd var livshotande med både brännskador och rökskador.

Han vårdades inledningsvis på intensivvårdsavdelningen men senare bedömdes att han skulle transporteras till Uppsala för att få behandling i tryckkammare.

– En bra faktor är att det var någon som larmade som i det här fallet. Det kunde ha gått betydligt längre tid innan branden upptäcktes. Vid den tiden på natten är det inte många människor i rörelse där, säger Lars L Hammarström.

Han berättar vidare att det är röken som dödar och tiden är helt avgörande för utgången.

– Jag hoppas att det går bra för den skadade mannen. Han fick omedelbart syrgas och fördes snabbt till sjukhus.

I fastigheten bor ett 60-tal personer men ingen av de övriga boende behövde evakueras.

– Normalt sett är brandskyddet bra i betonghus av den här typen. Väggarna ska stå emot en brand i en timme innan det sprider sig till intilliggande lägenheter, säger Lars L Hammarström.

Efter att branden släckts tvingades räddningstjänsten åka tillbaka då glödbränder började tillta igen. Exakt hur branden startade är oklart.

Mer läsning

Annons