Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentral kritiseras – otillräcklig uppföljning av dement kvinnas mediciner

Anhörig till dement kvinna i Sundsvall skriver i en anmälan till IVO att hennes närstående övermedicineras. Efter granskning konstaterar IVO att kvinnan inte idag får för mycket medicin, men riktar kritik mot hur Sundsvalls vårdcentral Skönsmon och Socialtjänsten skött uppföljning av medicinering.

Annons

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, förklarar anhörig till en dement kvinna i Sundsvall att genomförandeplanen inte följs för hennes närstående. Hon anser att läkare och personal övermedicinerar henne för att undvika att hon ställer till besvär. Den dementa kvinnan har enligt anmälaren som en konsekvens av detta mått betydligt sämre än tidigare.

IVO har nu granskat fallet och finner anledning att rikta kritik mot Sundsvalls vårdcentral Skönsmon och Socialnämnden. Detta då man brustit i uppföljningen av medicineringsföreskrivningen.

IVO konstaterar att kvinnan under längre tid lidit av mycket oro och viss beteendeproblematik – vad denna skulle bestå i går man inte närmare in på – hon har även haft problem med högt blodsocker, urinträngningar och ont i en fot. Närstående och sjuksköterskor vid det boende kvinnan bor på har vid upprepade tillfällen kontaktat läkare för att diskutera kvinnans situation och läkemedelsordinering.

Medicinerna har skrivits ut i ett försök att komma till bukt med problemen och man har provat flera olika typer av medicin. Denna medicinering har inte alltid följts upp och IVO menar att man bör ha gjort en läkemedelsgenomgång i tidigare skede. Man konstaterar att läkemedlen haft effekt och att de i dag är relativt få till antalet. Hon ska alltså i nuläget inte vara övermedicinerad.

Mer läsning

Annons