Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal rädd för hivsmittade

Hivsmittade i Västernorrland diskrimineras i sjukvården.
Nekad tandvård, uteblivna utredningar och operationer är några exempel.
Nu vill läkare på infektionskliniken i Sundsvall ha en skärpning.

Annons
I ett brev till ledningen för sjukvårdsförvaltningen skriver läkarna att ett 70-tal hivinfekterade i länet regelbundet kontrolleras på infektionskliniken. De har kommit rapporter om att flera av dem känt sig diskriminerade i samband med sjuk- och tandvård.
Vi måste ta deras känslor på allvar, säger överläkare Örjan Andersson
En tidigare undersökning i Uppsala har visat att så många som 36 procent av intervjuade sjuksköterskor och undersköterskor skulle avstå från att vårda hivpatienter om de hade möjlighet.
Osäkerhet och rädsla för blodsmitta var några orsaker. Detta trots att smittorisken i vården är mikroskopisk.
Enligt Örjan Andersson finns det inte ett enda fall i Norden där en sjukvårdsanställd som råkat sticka sig på en nål med smittat blod själv fått hiv.
Borde inte vårdspersonal känna till det här?
Jo, vi är också förvånade. En del sjukvårdsanställda har fått sin grundutbildning innan aids och hiv dök upp. De behöver mer vidareutbildning, säger Örjan Andersson.
Upplysning blir allt viktigare i takt med att antalet hivsmittade i samhället ökar. Tidigare dog de drabbade av infektionen, i dag gör bromsmediciner att de kan leva länge med sin sjukdom. De hinner bli gamla och råka utför samma typ av åkommor som andra. Då ökar också kontakterna med olika instanser i vården.

Mer läsning

Annons