Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen är viktigt vilt i våra skogar

/
  • —Jag trodde att skogsbolagen skulle idka skogsbruk och då har forskning visat att vargen är bra. Vargar håller nere älgen på ett sätt som mänskliga jägare har svårt att göra, säger Tryggve Hedtjärn.

Skogsbolagen vill inte ha varg på sina ägor, bland annat för att jakten hotas. — Jag trodde att skogen var viktigare än älgjakten, säger Tryggve Hedtjärn från Svenska Rovdjursföreningen.

Annons
I går berättade ST om olika instansers inställning till vargar. Regeringen har beslutat att vi ska ha en vargstam på 200 djur och länsstyrelsen föreslår att det ska finnas två föryngrande vargpar i Västernorrland. Men jägarna vill inte ha varg i skogarna, och inte skogsbolagen heller, det visar kommentarer till förslaget.
Jag är förvånad över att skogsbolagen lägger så mycket vikt vid vargen, jag trodde att skogen var viktigast, säger Tryggve Hedtjärn som är med i Svenska Rovdjursföreningen och ansvarig för företaget Rovdjurs-Eko.
Men Norrskog vill inte ha varg i länet och SCA tror att djuren hotar jakten.
Det skrämmande med den här debatten är att så stora tunga instanser förstår för lite. Att de har ett så inskränkt synsätt och ser till en så liten sektor, att de inte tar mer ansvar, säger Tryggve Hedtjärn.
Det är med anledning av att länsstyrelsen ska besluta om en förvaltningsplan och delmål för rovdjur som olika instanser och allmänheten fått chans att ge sin syn på saken.
Man kan diskutera om en remissrunda är ett bra sätt. Det är tänkt att alla ska få säga sitt men vad ska man göra med det sen? Man kanske inte kan ha demokrati om allt, men jag vet inte hur man löser det, säger Tryggve Hedtjärn.
Han tror att konsekvenserna kan bli förödande.
Vad händer om man vänder kappan efter vinden? Ska man fatta beslut om naturen på det sättet? I så fall kommer hela jorden så småningom bli asfalterad.
Naturvårdsverket anser att rovdjur är viktiga delar i den biologiska mångfalden och säger nej till skyddsjakt på varg, om det inte finns särskilda skäl.

Mer läsning

Annons