Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårkult utan vårvärme

Annons
Glöm sju sorters kakor. Kommer du till Stöde rätt dag kan du nämligen finna nära ett 50-tal kaksorter vackert uppdukade. Rosa glasyr, drömmar, kakor med röd sylt och chokladöverdrag och många fler trängdes på borden i Stöde församlingshem när det igår var dags för årets Vårkult.
Kakor och åter kakor, sockerfria, glutenfria och mjuka såväl som hårda. Att välja ut endast några få är nära på omöjligt.
Vi har gjort kakorna mindre i år för att man ska kunna äta fler sorter, säger Britt-Marie Haga.
Hon ställer i ordning det sista på borden och i köket innan de första gästerna kommer.
Det är väl 15-20 personer som bakat och vi hade tänkt bräcka fjolårets resultat. Då hade vi 46 sorter, just nu är 44 sorter på bordet men de kommer snart några fler, säger Britt-Marie Haga.
Det är femte året som man har kakbuffé i församlingshemmet, för 40 kronor får man äta så många kaksorter man vill. Men det bjöds på så mycket mer än fika under gårdagens Vårkult i Stöde. På Stöde bibliotek fanns en utställning av textila hantverk av Maj-Lis Nord, i kyrkan hölls en vårkonsert och i Pålsgården var det trumstuga med Reinhold Peter. Trots regn och rusk stod Sundsvalls Paradorkester ute och spelade tappert på sina instrument. Glesare var publiken som säkert kunnat fördubblas om bara solen velat kika fram.
Dansgruppen Y dance som ska representera Sverige i en fransk dansfestival nu i maj fanns också med på programmet i Stöde. De valde att flytta in i församlingshemmet med sin uppvisning. Även tjejerna som stod för riduppvisningen vid Vången tvingades förändra sitt framträdande.
Det var meningen att de skulle visa hoppning barbacka och en del konster där ryttarna bland annat står på hästarna, men vi fick ställa in den delen av uppvisningen. Underlaget är allt för dåligt, säger Maria Jönsson.
Det var också hon som ledde de sex tjejerna under riduppvisningen. Och efteråt blev det ponnyridning för alla de barn som stått och tittat på uppvisningen och längtat efter att själva få sitta upp på hästryggen. Mycket var bra och fint på årets Vårkult, egentligen är det nog bara vädret i Stöde som behöver förändras radikalt till nästa år.

Mer läsning

Annons