Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västergårds föräldrar protesterar mot elevflytt

Det blir en farlig skolväg om eleverna på Västergård tvingas flytta till Dingersjö. Det anser föräldrarna som lämnade in en protest till barn- och utbildningsnämnden i går. — Jag har svårt att tro att beslutet kommer att ändras, säger Lars Karlstrand, chef för Njurunda skoldistrikt.

Annons
Föräldrarna till eleverna vid Västergård är upprörda och tycker att Lars Karlstrand har beslutat om flytten utan att riktigt se vad det kommer att innebära för barnen. Då eleverna har idrott, musik och slöjd på Kyrkmons skola kommer de behöva gå längs E 4:an, över två obevakade övergångsställen och på trottoarkanten vid vägen för att ta sig mellan skolorna dagligen. Enkel väg handlar det om cirka en kilometer.
Det ena övergångsstället ligger direkt i anslutning till E 4:an. Det finns många farliga moment, säger Hans Persson som har barn på Västergård.
Enligt Lars Karlstrand är bakgrunden till flytten att Heliås friskola fick ett muntligt löfte av stadsbyggnadskontoret att de ska få bygga lokaler bredvid Västergårds skola.
Då försvinner tanken med Västergård eftersom vi inte längre kan erbjuda eleverna en lugn och liten skola med få elever, säger han.
Nästa förslag blev då att Heliås köper Västergårds lokaler om kommunen beslutar att sälja dem och flyttar dit i höst efter utbyggnad och renovering.
Hans Persson, Nina Vänn och Ulrica Pettersson är representanter för Västergårds föräldrar och tillsammans lämnade de över en protest mot flytten till Barn- och utbildningsnämnden i går.
Vi har pratat med Lars Karlstrand och gett två andra förslag till honom. Men vi har inte fått några argument om varför dessa förslag inte skulle fungera och han verkar inte ha utrett dem särskilt noggrant, säger Nina Vänn.
Deras ena förslag är att Heliås i stället bygger nytt på tomten och skolorna delar på den yttre miljön. Det andra är att Västergårdseleverna flyttas till Stångåns dagis och får en kortare och tryggare skolväg samt en bättre utemiljö.
Anledningen till att jag inte gett dem några argument är att jag inte tycker att deras förslag är bra. Om Västergårdseleverna flyttar till Stångån måste barnen på Stångån flyttas. Varför ska man flytta två grupper när det räcker med en? säger Lars Karlstrand.
Barn- och utbildningsnämnden lyssnade till föräldrarnas argument och lovade att kontrollera beslutet.

Mer läsning

Annons