Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland - rattfyllonas frizon

/
  • Polisen i Västernorrland är sämre än kolleorna i övriga län på att fånga rattfyllerister. Det menar i alla fall Bertil Månsson vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Färre rattfyllerister döms för brott i Västernorrland jämfört med övriga Sverige. Vad det beror på kan varken polis eller åklagare svara på. – Det kräver en grundlig analys, säger Leif Hemmingsson, informationsansvarig vid polisen.

Annons
Rattfylleri är ett brott som har hög prioritet. Det sägs att tre till fyra liv kan räddas om 100 000 alkoholprover görs ute i trafiken.
Därför har polisen i Västernorrland ökat antalet nykterhetskontroller i år.
Fler prov ska öka upptäckningsrisken och vårt uppdrag är ju att minska rattfylleriet, säger Leif Hemmingsson.
Hittills i år har polisen tagit 66 000 utandningsprover på vägarna i länet. Det är 6 000 fler än i fjol.
Siffran står sig hyfsat i jämförelse med de övriga Norrlandslänen.
Polisen i de mer folkrika länen, Västerbotten och Norrbotten, tog visserligen fler.
Men Västernorrlands poliskår var ändå flitigare än kollegorna i Gävleborg och Jämtland, proportionellt sett.
Samtidigt visar statistiken över antalet dömda, eller på annat sätt lagförda, rattfyllerister att Västernorrland är sämst i Norrland på att ställa rattfyllerister inför rätta.
Biträdande chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall, Bertil Månsson, är förvånad.
Han säger att han inte kände till att det förhåller sig på det här sättet och att han bara kan se en förklaring att polisen i Västernorrland är sämre på att fånga rattfyllerister än sina kollegor på annat håll:
Jag kan inte se att det skulle kunna vara något annat sätt, säger han.
Jämtland är effektivast i Norrland i kampen mot rattfylleristerna. Grannlänet ligger till och med i topp i landet, enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik.
Ett faktum som till och med förvånar jämtlänningarna själva.
Jag har alltid tagit för givet att man tar fler rattfyllerister i Västernorrland, säger Reinhold Lundblad, chef för trafikpolisen i Jämtland.
Svante Näsström, ansvarig för trafikpolisens nykterhetskontroller i Västernorrland, har ingen förklaring till vad skillnaden mellan länen kan bero på.
I Jämtland har trafikpolisen som mål att 75 procent av utandningsproverna ska tas vid platser som systembolag, affärscentrum, festivalområden och liknande. Är det så i Västernorrland?
Nej, vi har ingen sådan planläggning och jag tror inte det behövs heller. Jag tror man ska jobba brett i det här, säger Svante Näsström.
Hans kollega på andra sidan länsgränsen, Reinhold Lundblad, är delvis av en annan uppfattning.
Han tror att jämtlandspolisens satsning på riktade kontroller, på platser där polisen kan anta att särskilt många rattfyllerister kör på vägarna, kan förklara en del av skillnaden gentemot grannen i öster.
Vi har väl i och för sig inte nått vår målsättningen helt och hållet, men vi försöker i alla fall, säger han.
Mer läsning

Annons