Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem älskar EU? Knappast nej-sägarna i Västernorrland

Vem älskar EU? Knappast nej-sägarna i Västernorrland.
Men ingen lär tacka den som struntar i medlemskapets möjligheter.
- EU är ingen sjukdom som går över, säger Francisca Herodes, chef på länets lobbykontor Mid Sweden Office i Bryssel.

Annons
Kontoret som drivs med skattemedel har många belackare på hemmaplan. Det är ingen hemlighet. I dagens EU-kris efter folkomröstningarna i Frankrike och Holland samt budgetbråk mellan länderna på toppnivå får kritiken extra näring. Francisca Herodes känns dock inte vid någon tappad EU-anda på plats.
- Nej, jag är så insyltad. EU stänger inte om fjorton dagar och går hem. Det fungerar inte så. Men jag vet ju vilken bild som förmedlas.
- Min rädsla är nu att man hemma drar sig tillbaka. Då har man missat alla tågen. Undersökningar visar att de regioner som prioriterar EU-frågorna lokalt har blivit framgångsrika, pläderar hon. Francisca Herodes tillträdde för ett och ett halvt år sedan och har varit med om att etablera kontoret på ny och fashionabel adress mitt i Bryssels EU-kvarter. Alla inblandade uppfattar flytten som ett stort lyft. Men uppmärksamheten i media är knaper, fram till nu. EU-skepsisen bland länets medborgare verkar smitta av sig även på journalister. Förr sköttes Västernorrlands affärer av en konsult i en förort. Skillnaden är som mellan natt och dag. Nyligen genomfördes Open days i Bryssel, en vecka med tillresta delegationer från 106 regioner och städer i hela Europa i olika evenemang. Open days hölls för tredje året i rad och tillmäts allt större betydelse från högsta EU-nivå. Veckan var den största insatsen hittills i Mid Sweden-kontorets historia. Fyra tunga seminarier anordnades och dessutom fanns regionen representerad med hemvävd mat och dryck i ett gigantiskt kvällsarrangemang för 2500 inbjudna i Bryssels pampiga museum för konst och historia. Nej, surströmmingen lämnades hemma. Det finns gränser för hur hårt Europa kan provoceras. En huvudfråga för framtiden är forskning och utveckling. Här jobbar Mid Sweden Office med ren lobbying inför ett kommande ramprogram så att Mittuniversitetet ska ligga väl framme. Till detta kommer egna seminarier, seminarier att bevaka, studiebesök, direkta utredningsuppdrag från hemmaplan och nya uppgifter allt eftersom. I längden räcker budgeten omöjligt till och Francisca Herodes efterlyser klarare besked från ägarna.
- Ingen vågar riktigt sätta ner foten och säga vad man vill. Det är för många strategier i dag. Kollegorna på andra kontor verkar ha samma problem, säger hon. En faktor som spelar in är att många lokala politiker inte gärna skyltar med EU-intresset. Bryssel är minerat område med hänsyn till alla EU-skeptiska väljare hemmavid.
- Folk tror att man åker till Bryssel för att glassa. Det är som om man måste skämmas, medger Christer Nilsson, kommunalråd i Kramfors och styrelseledamot i Mid Sweden Office. I ett öppningsanförande under Open days anslog han en annan ton när han anspelade på den amerikanske presidenten Kennedy och sa vad han egentligen
tyckte:
- Fråga inte vad EU kan göra för dig. Fråga vad du kan göra för EU! Behövs Mid Sweden Office? Självklart ja menar Francisca Herodes och Christer Nilsson. Den högste ansvarige EU-kommissionären för regionalpolitik, polskan Danuta Hübner, håller med. Det underströks med all önskvärd tydlighet i beskedet till en tysk reporter som under Open days häpet undrade om det verkligen är vettigt att 250 regioner har "ambassad" för dyra pengar i Bryssel.
- Jag gillar att de är här. Jag tror att det lönar sig. Vilken som helst analys av kostnaden och nyttan med ett regionkontor skulle visa det, uppger Danuta Hübner. Klas Leffler 0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Fakta/Mid Sweden Office
* Mid Sweden Office - Mittsverigekontoret - ligger på Avenue Palmerston i Bryssel, bara ett litet stenkast från EU-kommissionens högkvarter och ytterligare några stenkast från Europaparlamentet och EU:s regionkommitté.
* Kontorslokalerna delas med Mid-Norway European Office, grannarna från Nord-Tröndelag och Sör-Tröndelag i Norge. I samma hus finns kontor för flera danska regioner, Tammerfors i Finland samt provinsen Lubuskie i Polen. Huset är skyltat "South Denmark House".
* Mid Sweden Office drivs gemensamt av Västernorrland och Jämtlands län. Ägare är landsting, länsstyrelse och kommunerna via kommunförbundet i båda länen samt Mittuniversitetet.
* Tre personer arbetar på kontoret: chef, projektanställd och praktikant. Därutöver finns anställda hos huvudmännen på hemmaplan.
* Årsbudgeten är på 3,3 miljoner kronor. Själva Brysselorganisationen kostar 1,8 miljoner. Där ingår allt utom hemmaorganisationens löner, även alla resor.
* Kontoret ger ut ett nyhetsbrev varje månad med tips på EU-finansiering av olika projekt. Tjänstemän, politiker, fackliga grupper, skolklasser och andra tas emot på studiebesök.

Bildtexter nnf-h-kontor bryssel
01 omslagsbild!

2 dragarbild insida?
Vår kvinna i Bryssel är Francisca Herodes. Bakom henne huset (som fortfarande heter South Denmark House!) där Mid Sweden Office är inrymt.
Foto: Klas Leffler
1
3, Avenue Palmerston, Bruxelles. Mittsveriges adress ligger i fina kvarter. 4 Kontorsfolket i Bryssel är Daniela Kastenman, Jeccika Eriksson och Francisca Herodes (sittande). ev 3 Strategierna är för många tycker Francisca Herodes och efterlyser klarare EU-besked från ägarna på hemmaplan.


extrafakta

Kort och gott om Bryssel
* Brysselkål och brysselspetsar i all ära. Det är knappast för små vitaminrika knoppar eller knypplade textilier som Belgiens huvudstad besöks nuförtiden.
* Letar man ätbara specialiteter blir det snarare marinerade musslor och pommes frites - "moules frites" - eller varför inte choklad, riktig belgisk choklad som tilltalar finsmakare.
* Drycken framför andra är öl. Belgiska bryggerier har ett brett utbud av alla sorter och slag.
* Bryssel är huvudstad och landets största stad med omkring en miljon invånare, ungefär som Stockholm. I Bryssel finns riksdag, regering och landets kung.
* Bryssel ligger i Flandern, den del av Belgien där man talar nederländska. Men de flesta talar franska. Bryssel är officiellt tvåspråkigt. Var fjärde Brysselbo är utländsk medborgare.
* Många talar om Bryssel som Europas huvudstad. Härifrån styrs EU. Här finns "EU:s regering", EU-kommissionen med tusentals anställda, och här finns Europaparlamentet, "EU:s riksdag", som varvar sammanträdena med Strasbourg i Frankrike. I Bryssel ligger också Natos högkvarter.
* Sevärdheten som ingen får missa är Grand Place, stora torget, av många ansett som Europas vackraste torg. Den kissande pojken Manneken-Pis några kvarter från torget är också obligatorisk.
* Förortslaget Anderlecht är Bryssels stora fotbollsslag med svenska spelare som Pär Zetterberg och Christian "Chippen" Wilhelmsson.

extra bilder nnf-h-bryssel...
Grande place är ett måste för Brysselbesökaren.
Manneken-Pis är en välkänd symbol.
Ständigt detta EU...

+ pynta med Belgiens flagga?

Mer läsning

Annons