Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bestämmer över vem?

/
  • Sundsvall Energi Arena – en ovanlig kommunal sponsring, som fortfarande vållar debatt, konstaterar Roland Engström.

Annons

Dugliga, eller till och med duktiga, tjänstemän är förstås nära nog livsnödvändigt för att få till en fungerande kommunal verksamhet.

Men vad händer när delegeringen går så långt att uppdragsgivarna – direkt i form av ett antal folkvalda politiker, indirekt i form av kommunmedborgarna – tappar greppet? När tjänstemännen högt i hierarkin toppstyr och inte ens informerar sina "chefer" i kommunstyrelsen och berörda nämnder.

Så verkar det i "fallet" Sundsvall Energi Arena, en kommunal anläggning som sponsras av ett kommunalt bolag – och trots det har revisorerna valt att inte gå vidare med granskningen av denna interna sponsring i miljonklassen.

Motiveringen låter vettig, att det är politiker och inte tjänstemän som ska kunna nagelfaras av kommunens revisorer.

Men hallå! Då kanske lagar och förordningar som styr regelverket måste ses över, och framför allt måste ansvariga kommunpolitiker på ett tydligare sätt se till att rapportering och information i olika ärenden i alla lägen fungerar och i andra fall avkräva besked!

Men vad blir då konsekvenserna när det går snett.

Sparken?

Nej, så enkelt ska ju inte ens maktfullkomliga tjänstemän behandlas hur som helst. Ska förstås heller inte kunna behandlas ... hur som helst.

Men man skulle ju kunna förvänta sig mer än en axelryckning till svar, när frågor som denna kommer upp.

Det handlar om ödmjukhet inför det ansvarsfulla jobb som ska göras i skattebetalarnas tjänst. Och det handlar om respekt för våra folkvalda politiker, som har rätt att förlita sig till att "deras personal" sköter sig och kan motivera olika beslut. Men det blir ju lite svårt, det, när informationen stannar i huvuden skrivbordslådor.

Sundsvall Energi Arena har varit i ropet den senaste veckan, efter en incident, där ungdomar från konståkning och ishockey "kivats" och skickat meddelanden emellan sig på ett sätt som fick omgivningen att reagera och samtidigt (får man hoppas) skapade diskussioner och etik, moral och föreningens värdegrunder.

Hyperviktigt i alla sammanhang, men när det handlar om en kommunal anläggning med en uppenbarligen omdiskuterad sponsring blir det hela ännu känsligare.

Man kan väl till sist konstatera, att kommunalrådet Peder Björk (S) är friare att "ta folk i örat" nu, när han lämnat styrelsejobbet i Sundsvall Hockey ...

Mer läsning

Annons