Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ventilationsproblem i Inre hamnen

Mitthem har problem med ventilationen i de nybyggda husen i Inre hamnen. Det luktar matos och rök i många lägenheter. Entreprenören NCC jobbar för att komma till rätta med problemen.

Annons
Problemen beror på att de nya värmeväxlarna för ventilationsluften inte fungerar som det är tänkt. Lite av frånluften följer med tilluften tillbaka in i lägenheterna.
I sämsta fall kan 2 3 procent av lukten överföras från frånluften till tilluften. Men även en så liten mängd kan ställa till problem, säger Stefan Wassbrink, värme och ventilationsansvarig på Mitthem, i ett pressmeddelande.
Flera av hyresgästerna påpekade redan i våras att de fick in lukten av grannarnas matlagning i sina lägenheter, men problemen avtog i och med att det blev varmare ute. När kylan kom i september tilltog problemen igen och totalt har ungefär hälften av hyresgästerna upplevt problemet under hösten.
Det är mycket tråkigt att installationerna inte fungerat som de ska, säger Anneli Wikner, regionchef på NCC.
Vi är självklart ansvariga för att leverera en fullt fungerande anläggning och vi lägger nu all kraft på att komma till rätta med problemen. Leverantören av ventilationsanläggningen samt ventilationskonsulter inkopplade för att vi ska lösa problemen både på lång och kort sikt, fortsätter hon.
På kort sikt kommer ett effektivare kolfilter installeras och värmeåtervinningen reduceras. Dessa åtgärder kommer att utvärderas vecka 47.
Får vi inte en snabb lösning på problemet överväger vi att installera en annan och väl beprövad typ av värmeväxlare i de två sista husen, säger Mitthems vd Hans Selling.

Mer läsning

Annons