Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ville bara ha fred och säkerhet"

/

Maysaloon Abbas, läkare, flykting från Irak:

Annons

Här nedan ska jag kortfattat försöka berätta om varför jag är här i Sverige. Från förra kapitlet i mitt liv till flykting i Sverige på slutet av 2006.

Jag växte upp i Bagdad, Irak, i en mycket högutbildad och underbar familj. Min familj bestod av en general till far, mor och fem härliga döttrar (en av dem född utvecklingsstörd).

Jag växte upp och pluggade till läkare. Gifte mig med min man som är apotekare. Idag har vi tre barn som är 17, 13 och 11 år.

Tanken på att fly från Irak fanns aldrig där men efter år 2003 började det. Vi fick upprepade gånger hot om att våra barn skulle bli kidnappade och mördade. Situationen i Irak var helt ostabil. 

Jag arbetade då som läkare med bra inkomst och eget hus i huvudstaden. Men efter en rad skrämmande händelser flydde vi äntligen därifrån.

Från början mådde man riktigt dåligt. Vi var så överväldigade att vi inte ens kunde tänka på vad vi skulle göra med våra liv och våra barn, och hur deras och vår framtid skulle komma att se ut.

Vi ville bara ha fred och säkerhet, en plats där jag och min familj kunde bo och vara trygga. Då kom tankarna på att fly och försöka ta oss till Europa. Vi hörde en massa rykten om att det var en plats med säkerhet, en plats där man kunde känna sig trygg och inte behövde oroa sig.

Så vi hittade en människosmugglare och reste genom eld och vatten med våra barn. Jag låter er fantasi ta över här. Jag kan och tänker inte berätta om detaljerna. Vi riskerade allt vi hade och det absolut viktigaste; våra barns liv, men tack vare Gud klarade vi oss och anlände till Sverige.

Livet i Sverige var inte lätt alls. Vi förlorade allt vi hade, våra släktingar, kompisar, grannar, jobb, vårt hus och våra bilar. Vi blev helt plötsligt utan pengar.

Men här kunde det inte ta slut. Jag och min man gav inte upp, för så länge vi hade varandra så visste vi att allt skulle lösa sig. Vi kämpade vidare och kände oss väldigt välkomna i Sverige. Vi blev väl bemötta och fick en massa stöd av de fina människor som vi träffade i början av vår resa och som även tills idag finns där för oss.

Jag är väldigt tacksam för det och kommer att vara tacksam och lojal mot dessa hela mitt liv. Jag hoppas att jag visar det genom att arbeta hårt för människorna här i Sverige, för nu är detta mitt andra hemland och det är jag stolt över.

Jag försöker sprida så mycket glädje som möjligt till andra människor. Jag vill att ingen ska känna sig psykiskt dålig, för det förtjänar ingen. Jag vet det för jag har varit där, sett allt och lyckats överleva det.

Jag är medlem i Läkare utan gränser för att kunna hjälpa folk i hela världen. Som månadsgivare i Läkare utan gränser blir man en av de viktigaste personerna eftersom man gör det möjligt för andra att ge livsviktig vård till de som behöver den som mest. I dag, i morgon och vid nästa katastrof.

Vi började med språket först och främst, och det var inte lätt alls. Det var svårt att anpassa sig till vädret också. Många språktester på högsta nivå behövdes för att kunna börja som läkare. Även att börja arbeta i en helt annan miljö och i ett helt annat system med andra lagar var en utmaning. Allt detta gick vi igenom med tre barn. Barn som behöver all uppmärksamhet och kärlek man kan tänka sig. Det skulle kunna knäcka vilken förälder som helst men vi hade en vilja av stål och lyckades hantera det bra.

Efter tre år av anpassning började vi äntligen jobba. I dag trivs vi, både jag och min man och våra barn. Vi kämpade alla hårt för att utveckla oss snabbt och vi är stolta. Jag försöker alltid förklara för dem att de ska vara tacksamma för allt de har nu, och att de ska vara bra människor som hjälper varandra och andra i nöd, till exempel folket i Irak eller i andra drabbade länder där man längtar efter frihet, fred och säkerhet.

Till slut vill jag säga till er alla nyanlända i Sverige; hjärtligt välkomna till er. Vi förstår hur hemskt det måste ha varit i era länder och att ni var tvungna att fly precis som jag för att rädda er och era familjer.

Ni kommer att börja från noll igen men ge inte upp! Var tacksamma för att ni nu är här i Sverige. Var glada och positiva så ska ni se att allt kommer att lösa sig. Försök studera hårt och integrera er och leta efter arbete som utvecklar er och detta land framåt. Försök att visa er kompetens på olika sätt.

Sverige ger er stöd och jag, min familj och flera svenskar är här för er med. Jag kan hjälpa er som behöver hjälp med översättningen till arabiska. Ord inom medicin och sjukvård kan till exempel vara svåra att översätta.

Min e-mail adress är maysaloonkuba@yahoo.com. Var inte rädda för att skicka iväg en fråga till mig, så försöker jag svara så fort som möjligt. Och ja, det är helt gratis.

Så ännu en gång; hjärtligt välkomna till Sverige och jag hoppas att ni kommer att trivas här, precis som jag.

Mer läsning

Annons