Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarie på psykiatrisk avdelning tog hem patient: "Olämpligt men inte olagligt"

En vikarie på en psykiatrisk avdelning på Sundsvalls sjukhus tog i mars med sig en patient hem till sin privata bostad. Det rapporterar SVT Västernorrland.
Händelsen har nu anmälts till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Annons

Enligt anmälan till Ivo ska en sjuksköterska ha godkänt att vikarien tog med sig den unga patienten hem. Men det gick emot läkarens rekommendation.

SVT Västernorrland skriver att patienten var tvångsintagen med svåra psykiska problem. Enligt anmälan till Ivo hade ansvarig läkare bara beviljat 30 minuters frigång inom sjukhusområdet. Men vikarien och patienten ska ha varit borta i flera timmar.

Kollegor har nu anmält händelsen till Ivo; ”Ett kolossalt misslyckande i ledarskap då sjuksköterskan helt tappat omdömet” skriver de i anmälan.

– Såvitt jag vet är det inte olagligt att ta med patienter till sitt hem, däremot är det väl inte lämpligt, säger enhetschefen till SVT Västernorrland.

I anmälan står det även att vikarien tagit bilder på patienten vid tillfället och lagt ut på sociala medier. Vikarien ska även ha skickat bilder till en kollega som inte var inblandad i patientens behandling. Enligt anmälarna innebär det ”en stark misstanke om brott mot tystnadsplikten”.

– Det vet jag inte om det stämmer. Parterna har gett två helt olika versioner, säger enhetschefen till SVT Västernorrland.

Mer läsning

Annons