Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill arrendera sin egen sjö i Stöde

Styrelsen för Stödebygdens fiskevårdsområde kritiseras från fiskerättsägare för dålig skötsel. Några fiskerättsägare vill nu arrendera sina egna sjöar och själva sköta om fiskekortsförsäljning, inplantering och skötsel.

Annons
Det finns några som försöker piska upp stämningen, säger Leif Sjögren, ordförande i fiskevårdsområdet som omfattar 50 vatten.
Stämningen mellan parterna är infekterad och senaste årsmötet gick inte att genomföra. Det ska kallas till ett nytt möte, där man hoppas hitta en mötesordförande som ska vara oberoende.
En av dem som tillfrågats är fiskerikonsulent Ivar Sundvisson, länsstyrelsen. Han har tackat nej.
Risken är att frågor och beslut hamnar hos oss för avgörande och jag kan inte sitta på flera stolar, säger han.
En kritik som framfördes vid senaste mötet var att det inte fanns någon uppdaterad fiskrättsförteckning.
Den ska enligt stadgarna uppdateras varje år, säger en markägare i Edstaby.
Förteckningen håller på att uppdateras och vi har bland annat skickat in en lista till lantmäteriet för att uppdatera alla fastigheter, säger Leif Sjögren.
Han anser inte att det funnits någon anledning att uppdatera fiskerättsförteckningen tidigare.
Förut har det aldrig varit något tjafs och då har det inte funnits någon anledning, säger Leif Sjögren. Händer inget behöver man inte göra något men den ska naturligtvis kollas.
Några markägare hade helst velat lämna fiskevårdsområdet helt och hållet. Men en förätning är förenat med stora kostnader.
Ekonomiskt är det inte försvarbart, säger markägaren, som stängt av vägen upp till sjöar som ligger på deras mark.
Anledningen är att fiskare skräpat ner med ölburkar, eldat upp myrstackar, man är orolig för hårt tryck på marken och att det inte planteras in fisk.
Det går inte att lasta andra när man själv inte deltagit i arbetet, säger Ivar Sundvisson. Detta säger jag helt generellt utan att ha deltagit i polemiken i området.
Leif Sjögren konstaterar att det är svårt att plantera in fisk till en sjö dit vägen är avstängd. Dessutom menar han att man vill avvakta utgången, innan fiskvårdsområdet lägger ner resurser i de aktuella sjöarna.
Det har inte planterats ut fisk i sjöarna på vår mark sedan 1995, säger markägaren vill arrendera sina egna sjöar.
Ett sådant exempel finns bland annat i Kramfors.
Kramforsån är ett fiskevårdsområde som arrenderas ut det till Stenbiten och flera av medlemmarna i Stenbiten är fiskerättsägare i fiskevårdsområdet, säger Ivar Sundvisson och konstaterar att där är det en lösning som fungerat bra.
Leif Sjögren är dock tveksam till om Stödebygdens fiskevårdsområde kommer att tillåta att någon arrenderar visa delar av området.
För man det här livet så sitter man och sågar på den gren man sitter, säger han. Fisket är samfällt i ett fiskevårdsområde. Dessutom är det länsstyrelsen som reglerar i vilka sjöar som fisk får planteras in.
Markägaren vill dessutom begränsa fisket till 50 kort om året.
Begränsa och begränsa, säger markägaren. Det blir ingen massinvasion. Det kanske rör sig om tio per dag till varje vattendrag, men det är något vi inte diskuterat.
Markägaren är förhoppningsfull och räknar med att få gehör för arrendekravet vid nästa möte.
Det är en överväldigande majoritet av fiskerättsägare som är med på detta. Många tycker det är bra, och trevligt att vi vill göra något. Jag har bland annat pratat med en 20 till 25 fiskerättsägare som inte vetat om att dem tillhör fiskevårdsområdet.

Mer läsning

Annons