Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha mötesplats för unga feminister

/
  • Linnéa Lundmark, 20 år, och Michelle Olsson, 19 år, vill samla alla unga feminister i Sundsvall.

Linnéa Lundmark och Michelle Olsson vill starta upp Unga feminister i Sundsvall. I helgen anordnar de ett informationsmöte.

– Vi tycker att Sundsvall behöver en fristad för feminister. Ett ställe där man kan diskutera och peppa varandra, säger Linnéa.

Annons

Unga feminister är en samarbetsorganisation till Feministiskt initiativ, partiet med bland andra Gudrun Schyman i spetsen. Lokala avdelningar finns i Umeå och Gävle, bland annat, och nu hoppas Linnéa och Michelle att intresset är tillräckligt stort i Sundsvallsområdet.

– Jag har varit sugen ett tag på att starta upp en feministisk plattform eller ett forum. Jag visste att Michelle också var intresserad så jag tog kontakt med henne. Vi ville ha en plats för olika slags unga feminister, förklarar Linnéa.

Unga feministers politik bygger på Feministisk initiativs partiprogram. Michelle menar att det finns en utbredd okunskap om vad feminism egentligen är.

– Det handlar om att inse att vi lever i ett patriarkat, att det finns förväntningar på människor som baseras på vilket kön man har och att vilja förändra det.

Michelle och Linnéa har en feministisk förebild med Sundsvallskoppling; bloggaren Hanna Persson.

–Vi ser mycket upp till henne och är vi är imponerade av att hon vågar ha så starka åsikter, säger Linnéa.

De tycker att skolorna borde bli bättre på att ta upp kvinnorörelsens historia i undervisningen. Själva skulle de gärna åka runt och informera elever om feminism.

– I ett förste skede vill vi gärna ta oss ut på gymnasieskolor och marknadsföra organisationen, säger Michelle.

Flera ungdomar är intresserade av att vara med och engagera sig och på lördag hålls ett först möte i Sundsvall.

Michelle och Linnéa förklarar att alla som vill får komma, bara man är under 26 år.

– Alla är välkomna oavsett kön eller etnicitet. Det här är inte en kvinnosak. Det är viktigt att prata om vad både män och kvinnor vinner på ett jämställt samhälle, säger Michelle.

Annons