Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha riksintag för bäckensmärtor

/
  • Thomas Torstensson, sjukgymnast vid Länssjukhuset, vill skapa en öppen mottagning med riksintag för kvinnor som har bäckensmärtor två år efter graviditeten. – Det här är ett stort problem som uppenbarligen inte hanteras bra utifrån kvinnornas synvinkel. De samtal jag haft med kvinnor vittnar snarare om en oförståelse för den vård som kvinnorna har fått, säger Torstensson.
  • Ett hopprep kan ge stöd i rehabövningar.

I snart 20 år har Länssjukhuset utvecklat en unik behandling av kvinnor som har bäckensmärta två år efter graviditeten.

Ryktet om Sundsvalls-modellen lockar patienter från hela Sverige och nu vill sjukgymnasten Thomas Torstensson starta en öppen mottagning med riksintag.

Annons

– Det här är ett otroligt stort problem. En på tio–tolv kvinnor har såna här smärtproblem två år efter förlossningen. Var det här en typisk manlig åkomma, då tror jag man skulle lägga ner miljoner på det, men nu gör man det inte, säger Thomas Torstensson.

Historien började genom ett samarbete mellan sjukgymnastiken i Sundsvall och läkaren Per Kristiansson, som gjort en doktorsavhandling om gravida och ryggbesvär.

– Då började en del kvinnor fråga vad de skulle göra av smärtan och undrade om jag kunde lägga upp en träningsmetod. Och sen funderade man även om man kunde lägga in en kortisonspruta i bäckenet som var fokus för smärtan, berättar Thomas Torstensson.

Metoden har därefter analyserats vetenskapligt och den har visat sig fungera.

– Men vi har börjat fokusera på träningen, eftersom den är avgörande om det ska gå bra. Det handlar om en långsiktig plan med noggrann träning som man missar i den vanliga vården, säger Thomas Torstensson.

Rehabiliteringen beskrivs som en långvarig och ganska jobbig process.

– Men de som tar till sig träningen, där har vi haft bra resultat, säger han.

De problem som smärtorna orsakar är till exempel att kvinnorna inte kan ta långpromenader, åka skidor, storhandla, åka pulka eller leka med barnen.

– De här kvinnorna ber inte om att kunna springa ett maraton, utan att vardagen ska fungera lite bättre och det är en ganska rimlig önskan, fortsätter Torstensson.

Ryktet om behandlingen sprider sig på sociala medier och han kontaktas av kvinnor från hela landet. Landstinget kan inte hindra dem från en "second opinion". Däremot gäller olika regler om landstingen betalar resan eller inte.

Nu drömmer Thomas Torstensson om att Länssjukhuset ska erbjuda behandlingen via en mottagning med riksintag och en gemensam prislista. Då skulle man kunna hjälpa betydligt fler kvinnor.

Han pekar på att för Västernorrlands landsting skulle det inte innebära några extra kostnader.

Finns det några skäl att inte genomföra det här?

– Nej och det gör det obegripligt. Är det systemet i sig som gör att man inte klarar av att hantera frågan? Det är jättekonstigt för andra landsting hanterar mottagningar med riksintag, ta till exempel smärtcentrum i Uppsala. Det skickas patienter åt ena hållet och då borde det inte vara så mycket konstigare åt andra hållet.

Torstensson menar att vinnarna skulle bli de många kvinnor med obehandlad smärtproblematik, där många upplever en oförståelse från sjukvården.

– Jag tycker det har funnits en underton i svensk sjukvård ganska länge att det är bara att bita ihop och köra på. Lite grand kan jag känna att kvinnorna känner sig skuldbelagda.

När skulle ni kunna dra i gång ett riksintag?

– Det handlar kanske om månader. Vi har ingen lång starttid.

Annons