Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skapa ett centrum i Nacksta

/
  • En badhusförening håller på att bildas. Representanter från såväl kommunen, kyrkan, Sadaka, SDFF är med i föreningen. Tanken är att skapa ett stort interkulturellt Nacksta och samarbeta kring området.
  • Badet ska ingå i en större förening, vilket gör det lättare att äska medel till verksamheten i framtiden, tror Berit Karlsson.
  • Det saknas bra mötesplatser i Nacksta. Det ska nu den nybildade föreningen ändra på.
  • Hela området Nacksta ska lyftas.
  • Lennart Lummi, styrelseledamot SDFF.
  • Yamandu Pontvik, körledare i Svenska kyrkan och ansvarig för den kulturella biten gällande Nackstakarnevalen.
  • Berit Karlsson, styrelseledamot i kvinnoföreningen Sadaka som drivit bland annat Nckstabadet.
  • Nackstabadets bassäng och reningsverk behöver ses över, enligt Sadaka.

Efter en tid i skuggan samlas nu krafter från flera håll för att lyfta Nacksta och säkra framtiden för bland annat Nackstabadet.
– Nu är det dags, det blir karneval i slutet av maj, badet, fotbollen och kulturcentrum. Ja, vi kan, säger Berit Karlsson, styrelseledamot på Sadaka.

Annons

Under flera år har den ideella föreningen Kvinnoforum Sadaka drivit Nackstabadet med knappa medel. Varje år har föreningen äskat kommunen om pengar för att säkra verksamheten, som också gett sommarjobb åt ungdomar i området. Kommunen har lovat att hitta långsiktiga lösningar, utan att lyckas.

Men nu ska det bli ändring på det.

I början på veckan samlades representanter från bland annat Sadaka, SDFF, GIF Sundsvall, Svenska kyrkan, KFUM Kometerna och kommunen på Nacksta fritidsgård med syfte att säkra badets framtid, men också att göra något ännu större:

– Vi ska ha en karneval i sommar och vi ska bygga ett stort centrum här runt badet, skolan och fotbollsplanen, säger Berit Karlsson, styrelseledamot i Sadaka.

Föreningen ska stå på tre ben, badet, fotbollen och kulturen. En viktig fråga är att hitta lokaler som kan fylla behoven.

– Vi gillar att lösa problem så vi vill hitta en bättre lämpad mötesplats än Ica Kvantums parkering, säger Berit Karlsson.

På vilket sätt ska den här föreningen rädda Nackstabadets framtid?

– Vi tryggar framtiden på ett helt annat sätt, vi kan uppvakta politiker och tjänstemän och tala om att nu är det inte en familj som driver badet eller en liten förening, utan flera stora intressenter, menar Berit Karlsson.

Sedan fyra år tillbaka driver bland andra Lennart Lummi ett integrationsprojekt för tjejer med utländsk bakgrund, som spelar fotboll tillsammans.

– Vi ser att det finns ett enormt intresse. Vi vet att fotboll, om det inte är religion så är det i alla fall kultur här ute, säger Lennart Lummi.

Varför gör ni den här satsningen?

– Det är för att lyfta Nacksta och göra Nacksta populärt och för att locka övriga Sundsvall till Nacksta. Här ska finnas allt som rör kultur och fritid, säger Lennart Lummi.

Hela projektet går under namnet Forza Nacksta, ett arbetsnamn som tagits för att deltagarna ska känna kraften både för sig själva och för omgivningens skull.

– Det är mycket positiva saker som händer i Nacksta just nu, säger Yamandu Pontvik, körledare på Svenska kyrkan och den som kommer att vara ansvarig för den kulturella delen av projektet.

Föreningen ser över möjligheterna att skapa ett kulturellt centrum i SFI:s lokaler när SFI så småningom flyttar till Komvux.

– Det behövs ett ställe att praktisera film, dans, teater sport, bad, allt i en enhetstanke. Vi vill skapa en helhet, inte bara när det gäller huset, utan hela området, en vision Nacksta 2025, säger Yamandu Pontvik.

Mer läsning