Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villor riskeras att tvångsinlösas i Bergsåker: "Det här är mitt barndomshem och jag vill inte att allt ska försvinna"

Vid Gammelvägen i Bergsåker planeras det inom kort att byggas ett triangelspår för järnvägstrafiken. Med bygget kommer Hulibäcken behövas ledas om och flera villor på Gammelvägen måste därmed tvångsinlösas och rivas. "Det här är mitt barndomshem och jag vill inte att allt ska försvinna", säger Sten Häggmark.

Annons

Längs Västra vägen och Timmervägen har det sedan flera år tillbaka varit många ombyggnationer och byggprojekt. Mellan de två stora vägarna ligger Gammelvägen, en gata med 30 tal villor som alla berörts av byggprojekten under åren.

Men nu väntar ännu ett gigantiskt projekt för området i Bergsåker. Ett projekt som med största sannolikhet kommer sluta med att flera villor kommer bli tvångsinlösta och rivna.

– Det känns så brutalt att mitt barndomshem och all tid vi har lagt ner på detta riskerar att gå upp i rök, säger Sten Häggmark, som är en av de som kan beröras av bygget.

Läs även: Helt villaområde i Sundsvall hotas av rivning

Sten Häggmark som är 79 år gammal köpte sitt barndomshem 2011, efter att ha bott i Stockholm med sin fru Birgitta Häggmark under flera decennier. Huset på Gammelvägen 3 är Stens barndomshem och han har många minnen av huset.

Sten och Birgitta har lagt mycket tid på sitt hem

– Jag vill ju inte lämna det huset jag en gång växte upp i. Min tanke var när vi valde att flytta hit att jag skulle få leva här den tiden jag har kvar i livet, säger Sten Häggmark.

Informationen angående det planerade bygget har varit nästintill obefintligt, menar Birigitta och Sten Häggmark. Det var för bara en vecka sedan som dom blev varse om planerna.

Villan är byggd 1939 av Sten Häggmarks fars vän

– Det kom tre personer från Trafikverket och knackade på och berättade om projektet och att vår villa var i riskzonen för en eventuell tvångsinlösning, säger Birgitta Häggmark.

Läs även: Triangelspåren kommer sent i planen

Den som är projekteringsledare för projektet är Mats Svensson på Trafikverket.

– Det här den den bästa lösningen vi har just nu för projektet vid Gammelvägen. Vi har tittat på flera olika scenarion och vi har kommit fram till att detta är den bästa lösningen. Det är några villor som kommer att påverkas. Vi tar givetvis in synpunkter kring det här och lyssnar på alla som är berörda, säger Mats Svensson.

Mer läsning