Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnet om Coop-rånet: "Tänker nästan varje dag på den där kniven"

/

Rättegången mot de misstänkta Coop Haga-rånarna inleddes under måndagen.
Butiksbiträdet vittnade om skräckupplevelsen.
– Det sitter fast i minnet och jag tänker nästan varje dag på den där kniven bakom huvudet, säger butiksbiträdet.

Annons

Under måndagen inleddes rättegången mot de tre männen som misstänks ha rånat Coop-butiken i Haga 11 juni i år. Två av rånarna kom in via en bakdörr som hade blivit olåst eftersom en ombyggnation pågick i butiken. De sprang igenom butiken till kassorna, iklädda svarta rånarluva och vita handskar, och tog sig snabbt till butiksbiträdet som satt vid kassan.

TV: Hör vad ögonvittnet säger om rånet

Den ena av rånarna höll en stor kökskniv i handen.

"Öppna kassan för i helvete", vittnar butiksbiträdet att rånaren skrek.

– Det kändes hemskt, säger butiksbiträdet om rånet som var över på ett tiotal sekunder:

– Det gick väldigt snabbt.

Men butiksbiträdet lever kvar med hemska bilder från rånet.

– Det sitter fast i minnet och jag tänker nästan varje dag på den där kniven bakom huvudet. Man kan ligga i sängen och börja tänka på den där kniven, vittnar butiksbiträdet.

Rånarna fick med sig dagskassan på uppskattningsvis runt 3 000 kronor och ett tiotal trisslotter. Efteråt sprang rånarna genom butiken och ut till baksidan. Längre in i butiken fanns ett till butiksbiträde som såg rånarnas flykt och följde efter dem. Han lyckades få en skymt av rånarnas bil och skrev ner registreringsnumret på sin hand.

Bilen visades sig vara en hyrbil som hade hyrts ut till en kvinna hemmahörande i Sundsvall. När polisen åkte hem till kvinnans lägenhet återfanns de tre åtalade männen och ytterligare två kvinnor.

Läs mer: "Kvinnor misstänks för inblandning i Coop-rånet"

Läs mer: Trio kom över pengar och trisslotter vid knivrån

De tre misstänkta männen, som är mellan 18 och 25 år, är alla hemmahörande i Gävle. I lägenheten hittades tusentals kronor i kontanter samt skrapade trisslotter som spårades till Coop i Haga. Den tyngsta bevisningen är, förutom kontanterna och trisslotterna, även skoavtryck bakom butiken som kommer från likadana herrskor som fanns i kvinnans lägenhet och kläder som överensstämmer med videobilderna på rånarna.

Läs mer: "Rånarna lämnade skoavtryck på den nya"

Den åtalade 25-åringen nekar till brottet och hävdar att han var ute och promenerade när rånet skedde. Han hade ingen packning med sig upp till Sundsvall förutom en skyddsväst som han skulle sälja, enligt honom själv. Han valde att lansera en egen teori under sitt vittnesmål.

– Jag tycker det ser ut som en kille och en tjej på bevakningsfilmen, sade 25-åringen som annars hade svårt att redogöra för sina aktiviteter under den aktuella veckan.

Den andre mannen låg och vilade i lägenheten när polisen kom till lägenheten. Han var ännu mer förtegen än 25-åringen.

– Jag vill inte svara på åklagarens frågor, eftersom jag inte har något förtroende för åklagare eller polis, sade han under rättegången.

Den yngste av de misstänkta hävdar att han pratade med sin flickvän under en promenad som sammanfaller med tiden då rånet skedde.

Under tisdagen väntas de avslutande vittnena höras och slutpläderingen genomföras.

Mer läsning

Annons