Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

webbradio:Kobran hittad - får nytt hem på Skansen

NACKSTA(ST)
Här är kobran som skrämt boende på Nackstavägen 21 sedan i onsdags.
9.40 i går morse hittades han, men det krävdes bilmaskin för att komma åt hans gömställe under en ventilationskanal.
- Han skulle nog behöva en Ipren eller nåt just nu, skämtade ormexperten Kristian Saukkonen.

Annons
Den sex månader gamla och 60 centimeter långa rymligen har sedan i onsdags eftermiddag skrämt boende i flera uppgångar på Nacsktavägen 21 från hus och hem. Men fredagsmorgonen blev en synnerligen omskakande upplevelse för monokelkobran.Efter att ha sökt igenom allt annat i lägenheten gick Mitthems personal loss på betonggolvet med bilmaskin. Och där - inklämd under en ventilationskanal hittades den giftiga reptilen.

\"Ganska lugn\"
På Skansens uppdrag hade Kristian Saukkonen åkt från Avesta för att hjälpa till med ormjakten. Han har själv flera kobror, vackra och charmiga djur enligt honom.- Den var ganska lugn. Han visade inga försvarstendenser alls, säger Saukkonen.Kobrans gift kan döda på sex timmar, men rädd är han inte.- Nej, det får man inte vara, men man måste ha en fruktansvärd respekt, säger Saukkonen.Ormägaren var kanske den mest lättade av alla. Han tycker att han tog sitt ansvar som larmade direkt när ormen försvann. Men han har mått dåligt för att grannarna tvingats lämna sina lägenheter sedan han råkat tappa ut ormen ur dess låda.- Det känns väldigt skönt att alla kan flytta hem igen, säger han.Han har haft en passion för ormar sedan barnsben, men nu är det slut med ormhållandet för hans del. Åtta kobror får följa med Kristian Saukkonen till ett nytt hem.- Jag skänker alla mina ormar till Skansen, säger ormägaren. Jag hoppas de får en fin plats där så att fler kan njuta av dem, för de är otroligt vackra exemplar.

Diskutera tillstånd
Miljökontoret ska diskutera hans ormtillstånd, och Mitthem har polisanmält honom för allmänfarlig vårdslöshet, ändå verkar han inte bitter.- Som hyresvärd har de ställt upp på mig, även om det verkar bli ett efterspel, säger ormägaren.För fastighetsbolaget har drabbats av en rad kostnader som man nu vill att ormägaren ska betala. Mitthems marknadschef Eric Liljeström uppskattar kostnaden grovt till 40 00080 000 kronor.- Vi ska försöka få ersättning den vägen om det går. Vi får prata om hur vi ska lösa det ekonomiska, kanske kan vi hitta en överenskommelse, säger Eric Liljeström.

Mer läsning

Annons