Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbradio:Stor brandrisk i skog och mark

/
  • Var försiktig om du ska elda i skog och mark. Just nu är brandrisken mycket stor.

Från och med idag bedöms brandrisken i skog och mark i större delen av Västernorrland vara mycket stor. — Vi vill uppmana alla som vistas ute i markerna att vara mycket försiktiga med eld, säger Hans Wahlberg vid räddningstjänsten i Sundsvall.

Annons
Från och med idag höjdes brandrisken i större delen av Västernorrland till den högsta, en femma, på räddningsverkets skala. Det är endast längs en smal remsa vid kusten som brandfaran är något lägre.
Vad innebär en femma på brandriskskalan?
Det innebär att det är så torrt i skog och mark att det är väldigt lätt att skogsbränder uppstår, säger Hans Wahlberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Sundsvall.
Vad ska man tänka på om man ska elda ute i markerna nu?
Man ska undvika att elda och grilla på ställen där det inte finns iordninggjorda grillplatser. Annars är risken stor att det kan börja brinna upp till ett dygn efter att man har eldat.
Har ni höjd beredskap nu?
Ja redan i eftermiddag (läs igår) gör vi en brandflygning över Medelpad. Fortsätter det brandfaran att vara hög kan det nog bli två flygningar per dag.
Vad ska man göra om man upptäcker eller misstänker att det brinner i skogen?
Man ska först försöka ta reda på om det är en skogsbrand och ingen ordnad eldning. Är det en skogsbrand ska man naturligtvis ringa 112 och berätta var det brinner.

Mer läsning

Annons