Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls anrika restaurangskola riskerar nedläggning: "Ett hån mot branschen"

Alla elever är garanterade fast jobb efter utbildning ändå riskerar restaurangutbildningen på Altinska skolan att läggas ned. Nästa vecka förväntas barn- och utbildningsnämnden ta beslut om intagsstopp till höstterminen.
– Det är ett hån mot branschen, säger yrkesläraren Martin Eriksson, om förslaget.

Annons

Det är inte första gången som Sundsvalls gymnasiums Restaurang- och livsmedelsprogram på Altinska hotas av nedläggning. Under några år gjordes inte några intag av nya elever men 2013 återinvigdes utbildningslokalerna i Altinska huset igen. Stora ombyggnationer hade då skett i huset och framtiden såg ljus ut för utbildningsprogrammet. Men trots att restaurangbranschen ökar i hela landet, inte minst i Sundsvallsområdet, har antalet sökande till programmet stadigt minskat.

I höstas kunde den nyblivne rektorn för utbildningen, Trevor Fisher, berätta i ST att man satsade på nya former av marknadsföring för att locka intresserade till skolan.

Läs mer: Krogarna söker kockar – få söker kockutbildning

– Vi har gjort vad vi kunde men tyvärr. Just nu har vi bara två behöriga sökande till hösten och det räcker inte till. Det är svårt att förstå varför inte fler söker hit, säger Trevor Fisher i dag.

Yrkesläraren Martin Erikson som undervisar i servering och dryckeskunskap håller med:

– Jag tror att man inte tänker på att det är ett program som ger både högskolebehörighet och ett yrke. Branschen skriker efter personal just nu. Att lägga ner skolan skulle innebära att branschen skulle få ännu svårare att hitta personal. Det kommer att bli ett stort avbräck för dem.

Läs mer: Sundsvalls stora kockbrist

I nästan 100 år har restaurangutbildning bedrivits i Altinska huset och i huset finns specialbyggda lokaler som passar utbildningens krav.

– Det vore jättetråkigt om vi tvingas bort härifrån. När eleverna antogs blev de lovad utbildning enligt kursplanen och det blir svårt att hitta andra fungerande lokaler.

Enligt arbetsutskottets förslag till barn- och utbildningsnämnden ska man förutom intagsstopp även säga upp gällande hyreskontrakt från nyåret. Restaurang Altin som ligger i samma fastighet skulle då tvingas lägga ner verksamheten vilket upprör Martin Eriksson.

– Jag hoppas förstås att restaurangen blir kvar men i värsta fall drabbar det i första hand eleverna som tappar en viktig utbildningsdel. Möjligheten att få erfarenhet i servering och att laga mer avancerad restaurangmat.

Lär mer: Tvåan i Årets kock fick utbildning på Altinska.

På onsdagskvällen genomfördes sistaårselevernas examensprov där de har planerat hela måltiden och under kvällens sittning bedömdes av en jury. Och till helgen startar den sista delen av utbildningen då de går ut på APL, en nioveckors praktikperiod. Alla elever är garanterade jobb efter skolan.

Läs mer: Sundsvallselever i världens rampljus – får servera på Nobelfesten

– Det är stort problem att det är så få som söker hit. Det är tyvärr samma situation i hela regionen och det drabbar branschen i stort, säger rektorn trevor Fisher.

– Min förhoppning att nämnden kommer att ta ett välgrundat beslut där man förstår konsekvenserna och man har en plan för att ge oss möjlighet att hålla hög kvalitet på utbildningen även i fortsättningen.