Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls bostadsrätter har ökat mest i pris i hela landet

Under förra året steg priserna på bostadsrätterna i Sundsvalls kommun med 34 procent, vilket är den högsta procentuella prisökningen i hela landet.

Det visar nya siffror från Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarstatisk. På tredje plats på listan över bostadsrättspriserna ligger Härnösands kommun där det skett en ökning med 31 procent.

För Plus-kunder: Fastighetskungens protest mot bygget av 2 000 nya bostäder: "Politikerna är fartblinda"

Prisökningarna i Norrland har varit större i de mindre kommunerna, medan det i Umeå och Luleå har varit mer blygsamma prisökningar med tio respektive fyra procent.

– I mindre städer har bostadspriserna legat en bra bit efter andra större städer, men dessa har nu kommit ikapp. Med tanke på de stigande priserna i de flesta norrländska städerna är det många som istället väljer att flytta till kringliggande kranskommuner för att få mer bostad för pengarna, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå, i ett pressmeddelande.

Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Sundsvall ligger just nu på 17 089 kronor.

Det är en rekordnotering och innebär att priserna har stigit med över 50 procent på bara två år.

Orsakerna är framför allt två: dels att Sundsvall tidigare har haft lägre priser än de flesta andra motsvarande städer och dels att nyproduktionen av lägenheter gjort att prisnivån stigit. Detta eftersom nyproducerade lägenheter är betydligt dyrare, men också för att de bidragit till en prisökning på befintliga lägenheter.

Jörgen Lundgren har ytterligare en teori om varför priserna gått upp.

– I takt med att Norrlands universitet blivit allt mer populära har konkurrensen om bostäderna blivit hårdare. Studenterna kommer dessutom från andra delar av landet där de är vana vid en högre prisbild, säger han.

Läs också: Bostadsrätt för två miljoner väcker stort intresse i Sundsvall

Priserna på villor i Sundsvall har däremot inte ökat i samma takt. Under förra året steg villapriserna med tolv procent och medelpriset för en villa i Sundsvall är 2 226 000 kronor.

Här steg priserna för bostadsrätter snabbast under 2016:

1. Sundsvall – 34 procent

2. Kävlinge – 31 procent

3. Härnösand – 31 procent

4. Motala – 30 procent

5. Strängnäs – 30 procent

6. Landskrona – 28 procent

7. Halmstad – 27 procent

8. Hammarö – 25 procent

9. Karlskrona – 25 procent

10. Ystad – 25 procent