Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls dyraste bostäder just nu – vi tittar in i herrgården för åtta miljoner

Hem åt en känd konstnär. Häkte för brottslingar i källaren. Gästgiveri för förbiresande – gården i Silje har tjänat många syften.
Nu är den till salu och toppar listan över dyraste objekt i Sundsvall.

Annons

Den stora herrgården i Silje är full av historia. Nu senast i ledet tog bröderna Jan-Olof och Lars-Göran Tedebrand över gården efter deras föräldrar och gården har nu varit i deras familjs ägo i 69 år. Men nu börjar det bli för tungt arbete för bröderna som nu med ålderns rätt säljer gården med huvudbyggnad och två flyglar, lägenheter, jord, skog.

– Det blir allt mer betungande med åren, eller hur? frågar storebror Lars-Göran Tedebrand sin bror.

– Jo, det ska bli skönt att slippa städa flera hundra kvadratmeter och flytta till en mindre hyreslägenhet på gamla dagar, säger Jan-Olof Tedebrand.

Herrgården byggdes omkring 1860 av possessionaten Anders Johansson. Mellan Johanssons tid och tills att familjen Tedebrand tog över har många olika ägare haft gården. Gården har varit ett gästgiveri som var dåtidens motell, tingsställe för Selånger och Sättna tingslag och även hem åt många historiska profiler bland annat för Magnus Forssell som drev Ortviken.

– Den mest kända personen som bott på gården var konstnären Sigrid Hjertén som bodde här några år som barn, säger Jan-Olof.

Under tiden det var tingsställe på gården så pågick rättegångarna på övervåningen och nere i den nuvarande matkällaren hölls tjuvarna i häktet.

– Vi har både skylten om "Silje Tingsställe" från den tiden kvar och gallerfönstret från det dåvarande häktet, säger Lars-Göran.

Läs mer: Okända fyndet: Se de unika bilderna från 1900-talets Norrmalm

Historiska herrgården i Silje är det dyraste objektet i Sundsvall som är till salu just nu med sina åtta miljoner som utgångspris. Därefter följer Wolmsta gård som är en av Norrlands största travgårdar för 6 miljoner kronor. Utöver dessa två i topp finns ön Storholmen, ett 1800-talshus i Färsta samt en villa i Granlo till salu som tillsammans bildar topp fem dyraste objekten.

Birgitta Löthman är mäklare för de två objekten i toppen. Vad som är speciellt med bostäder i denna prisklass är att det inte är samma mängd spekulanter som i den "vanliga" bostadsmarknaden.

– Det går inte riktigt att jämföra villamarknaden med hur det ser ut kring att säljande liknande objekt som herrgården i Silje, säger hon och fortsätter:

– Vem som helst köper inte sådana här gårdar – även om man kanske skulle vilja. Men tillslut kommer rätt köpare, som säljare får man ha tålamod.

Läs mer: Här bygger 33-årige Henrik nya lägenheter: "Intresset är stort"